Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANRE a rămas fără doi șefi. Care sunt motivele plecării lor din funcție

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональное агентство по регулированию в энергетике
Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Abonare
ANRE a rămas fără doi șefi. Cine sunt aceștia și care sunt motivele plecării lor din funcție.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Doi directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-au dat demisia. Parlamentul Republicii Moldova a acceptat la ultima ședință din mandatul deplin demisia lui Ghenadie Pârțu și Iurie Onică din funcția de directori ai ANRE.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Societate
ANRE și Biroul Național de Statistică vor fi reorganizate: Iată ce a decis Guvernul

Cei doi au înaintat cererile de demisie președintelui Parlamentului, Andrian Candu, în baza Legii cu privire la Energetică. Și Ghenadie Pârțu, și Iurie Onică au demisionat din motive personale.

Ghenadie Pârțu și Iurie Onică au fost numiți în funcția de directori ai ANRE în luna iulie 2013.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori care exercită funcţii de demnitate publică.

Directorii Consiliului de administraţie sunt numiţi în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs. Concursul de selectare a directorilor se organizează de către comisia parlamentară de profil şi se desfăşoară în mod public. Pentru participare la ședințele comisiei, în calitate de membri observatori fără drept de vot, pot fi invitați reprezentanți ai Guvernului, mediului academic de profil, Secretariatului Comunității Energetice, Delegației Uniunii Europene și experți în domeniul energeticii care își desfășoară activitatea pe plan național și internațional.

După evaluare, comisia parlamentară de profil propune Parlamentului candidații desemnați.

Mandatul unui director al Consiliului de Administraţie al ANRE este de 6 ani. Niciunul dintre directorii Consiliului de administrație nu este în drept să dețină funcția de director mai mult de 12 ani.

În prezent funcția de director general al ANRE este deținută de Tudor Copaci. Alți  doi directori ai ANRE sunt Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu. Două posturi de directori ai ANRE au rămas vacante după ce Ghenadie Pârțu și Iurie Onică și-au dat demisia.

Fluxul de știri
0