Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reglementarea incidentului din Kerci: Propunerea făcută de Erdogan

© Sputnik / Miroslav RotariRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova
Abonare
După încălcarea spațiului maritim rusesc de către trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, Recep Tayyip Erdodan a propus lansarea unui nou proces pentru reglementarea acestei situații.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Incidentul din strâmtoarea Kerci trebuie să fie reglementat într-o ședință a formatului Normand, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdodan.

"Am vorbit cu președinții rus și ucrainean, Putin și Poroșenko, despre acest incident. Sper că cele patru țări, Germania, Franța, Rusia și Ucraina vor putea să se întâlnească și să lanseze un nou proces de reglementare a acestei situații", a declarat Erdogan reporterilor în marja summitul G20 de la Buenos Aires.

Trei nave ale flotei ucrainene au încălcat în dimineața zilei de 25 noiembrie granița rusă a coastei Mării Negre, în apropiere de strâmtoarea Kerci. Potrivit departamentului FSB din Crimeea, efectuau manevre periculoase și au refuzat să se supună ordinelor de la Garda de Coastă.

Три корабля ВМС Украины пересекли российскую границу - Sputnik Moldova
G7 a adoptat o declarație în legătucă cu incidentul din strâmtoarea Kerci

La ora 19:00, ora Moscovei, navele au făcut o nouă încercare de a efectua acțiuni ilegale în apele teritoriale rusești. Garda de coastă rusă a folosit apoi armele pentru a le opri. Trei soldați ucraineni au fost răniți și apoi au primit îngrijiri medicale, viaţa lor nu este în pericol.

Rusia a calificat incidentul o "provocare" și a deschis o investigație pentru încălcarea frontierei sale. Moscova a cerut țărilor occidentale care sprijină Kievul să influențeze autoritățile ucrainene. Acestea din urmă au decis luni să introducă legea marțială în anumite regiuni ale Ucrainei, de-a lungul graniței cu Rusia și de-a lungul coastelor Mării Negre și Azov, pentru o perioadă de 30 de zile.

Fluxul de știri
0