Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin: Pentru cetățenii Ucrainei nu vor exista restricții la intrarea în Rusia - Video

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин на Десятом саммите БРИКС в ЮАР. День второй
Президент РФ В. Путин на Десятом саммите БРИКС в ЮАР. День второй - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru autoritățile de la Kiev este mai ușor să folosească un agresor extern pentru a-și justifica eșecurile în sfera economică și socială, a spus Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Rusia nu poate rămâne indiferentă față de felul în care vor evolua lucrurile în Ucraina, a declarat președintele rus Vladimir Putin sâmbătă la sfârșitul summitului G20.

”Vom vedea cum vor evolua evenimentele în Ucraina. Nu suntem indiferenți la acest lucru, pentru că este o țară apropiată nouă", a declarat liderul rus reporterilor din Buenos Aires. Sputnik a difuzat conferința de presă online a liderului rus.

Putin a subliniat că, de fapt, starea de război, instituită de autoritățile ucrainene în unele regiuni ale țării, a fost instituită cu scopul de a limita libertate cetățenilor.

”În condițiile unor alte evenimente de amploare, legate de Ucraina, nimeni nu a instituit legea marțială, iar acum, în ajunul alegerilor, a fist necesară? Pentru ce? Bineînțeles, pentru a limita drepturile și libertățile civile, de a limita activitățile politice în țară. Legea marțială a fost instituită doar în zece regiuni - doar în cele în care actualul președinte nu se bucură de popularitate”, a declarat Putin.

Potrivit președintelui rus, Kievul încearcă prin acțiunile sale încearcă să-și justifice insuccesele economice și politice.

”Întotdeauna este mai ușor ca dând vina pe război să-ți motivezi eșecul în implementarea politicilor economice și sociale. Nu sunt de vină, agresorul extern este de vină. Tot agresorul extern poartă vina pentru sărăcirea poporului și golirea bugetul țării, iar după trebuie să stai cu o mână întinsă să cereți bani de la FMI și alți sponsori, punând responsabilitatea și povara pe generațiile viitoare", a subliniat Putin.

 

Ce s-a întâmplat în Kerci >>>

În dimineața zilei de 25 noiembrie, navele armatei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Acestea au intrat în zona apele teritoriale ale Rusiei, zonă închisă temporar, efectuând manevre periculoase timp de mai multe ore, fără a reacționa la cerințele autorităților.

Toate cele trei nave au fost escortate la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor pe sub podul Crimeei.

Три корабля ВМС Украины пересекли российскую границу - Sputnik Moldova
G7 a adoptat o declarație în legătucă cu incidentul din strâmtoarea Kerci

A fost pornită o cauză penală privind încălcarea frontierei de stat. Marți, instanța i-a arestat pe 15 dintre cei 24 de marinari care se aflau pe navele ucrainene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat situația din strâmtoarea Kerci drept o provocare clară și a acuzat Ucraina de încălcarea dreptului internațional. Kremlinul a subliniat că în timpul incidentului partea rusă a acționat în conformitate cu legislația internațională și cea internă.

Ulterior, Rada Supremă de la Kiev a aprobat decretul lui Poroșenko privind legii marțiale. În același timp, liderul ucrainean a dat asigurări că acest pas nu amenință desfășurarea alegerilor prezidențiale. Oficial, cursa prezidențială începe în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie. Poroșenko nu și-a anunțat deocamdată intenția de a candida repetat la președinția statului.

Fluxul de știri
0