Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salarii mai mari cu peste 100 de procente: E lege din 1 decembrie - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 decembrie a intrat în vigoare legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar - unele salarii vor crește cu peste 100 de procente.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Începând cu ziua de astăzi, a intrat în vigoare lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, este instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autorităţile şi instituţiile publice.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Nu vor încăpea în buzunare: Guvernarea promite noi majorări de salarii și premii

Legea stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar. Caracterul unitar  se va aplica tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul bugetar, iar salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Noile reglementări definesc salariu lunar ca retribuţie bănească care include salariul de bază şi toate sporurile, premiile şi alte drepturi salariale acordate suplimentar fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar. Salariul de bază va fi un element din partea fixă a remuneraţiei lunare la care are dreptul personalul din unităţile bugetare, corespunzător clasei de salarizare, în funcţie de categoria de calificare și vechimea în muncă. Treaptă de salarizare va include nivelul salariului de bază raportat la vechimea în muncă.

Proiectul instituie Registrul funcţiilor din sectorul bugetar care va cuprinde 8 grupuri ocupaţionale  de activitate bugetară, codificate cu litere. Printre acestea sunt administraţie publică, justiţie, apărare naţională,  ordine publică şi securitate a statului, învăţământ şi cercetare, cultură, tineret şi sport, asistenţă socială şi sănătate. Autoritatea responsabilă de gestionarea Registrului este Ministerul Finanţelor.

Marian Lupu  - Sputnik Moldova
Ce spune deputatul Marian Lupu despre reforma sistemului de salarizare

Una din garanţiile sociale ale noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare angajatului i se stabileşte un salariu mai mic decât cel deţinut anterior.

Valoarea minimă de referinţă pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 lei pentru majoritatea categoriilor de angajaţi în sectorul bugetar. Către anul 2021 se preconizează o creştere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55 la sută - celor din bugetele locale.

Fluxul de știri
0