Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Declarație: Maria Zaharova a vorbit despre motivul anulării întâlnirii lui Trump cu Putin

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele SUA, Donald Trump, și-a anulat întrevederea cu Vladimir Putin nu din cauza incidentului din strâmtoarea Kerci, ci din cauza situației politice interne din SUA, consideră purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Trump a anulat întrevederea cu Putin din cauza situației politice interne din SUA, nu în legătură cu incidentul din Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Donald Trump a anulat întâlnirea planificată cu Vladimir Putin în Buenos Aires

Anterior, Trump a scris pe Twitter, după consultarea raportului legat de incidentul din strâmtoarea Kerci, va a anula întrevederea cu Putin în Argentina, în cadrul summitului G20 și și-a exprimat speranța că „summitul va fi unul consistent” după rezolvarea situației.

“Oare reprezintă provocarea, care a fost organizată de Kiev în această regiune, un motiv real pentru anularea întrevederii? Oficial am auzit anume o astfel de explicație, am luat notă de ea. Reprezintă acesta motivul adevărat? Cred că răspunsul trebuie căutat în situația politică internă din SUA. Anume ea reprezintă o dominantă în luarea deciziilor – raportul de forțe politice în SUA”, a spus diplomatul în cadrul unui briefing organizat vineri.

Duminica, trei nave ale Ucrainei – "Berdyansk", "Nikopol" și "Yany Kapu" au violat frontiera de stat a Rusiei, pătrunzând în zona apelor teritoriale rusești, temporar închise pentru navigație, deplasându-se din Marea Neagră spre strâmtoarea Kerci. Aceștia au efectuat manevre periculoase, refuzând să se supună somațiilor legale ale autorităților rusești și au fost reținuți.

Vladimir Putin și Dmitri Peskov - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova a reacţionat la anularea întâlnirii lui Donald Trump cu Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat incidentul din strâmtoarea Kerci drept o provocare, menționând că printre membrii echipajului navelor ucrainene, care au încălcat frontiera de stat a Rusiei, au fost doi colaboratori ai serviciilor de informații ale Ucrainei, care au coordonat operațiunea. În același timp, Putin a subliniat că serviciul rusesc de grăniceri și-au îndeplinit funcția de protecție a frontierei. Potrivit lui, provocarea din Marea Neagră este legată de popularitatea scăzută a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, în ajunul alegerilor prezidențiale. Putin a menționat că are toate șansele să nu acceadă în turul doi, iată de ce are nevoie de o tensionare a situației pentru a crea impedimente concurenților săi, în primul rând, celor din opoziție.

Fluxul de știri
0