Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Referendum și alegeri parlamentare în aceeași zi

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au decis organizarea unui referendum republican în aceiași zi cu ziua alegerilor parlamentare - detalii.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. La ultima ședință a legislaturii actuale, deputații moldoveni au votat pentru desfășurarea unui referendum consultativ republican în ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie. Pentru au votat 53 de deputați.

”Se stabilește pentru data de 24 februarie 2019, în aceeași zi cu data desfășurării alegerilor Parlamentului, desfășurarea referendumului republican consultativ”, este scris în textul legii.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri parlamentare și referendum în aceiași zi: câte buletine vor primi alegătorii

Deputatul Sergiu Sîrbu, care a prezentat inițiativa, a menționat că "acest proiect este unul tehnic, dar important".

Potrivit lui, s-a propus organizarea referendumului în ziua alegerilor parlamentare pentru a evita costuri financiare suplimentare. Majorarea bugetului pentru organizarea alegerilor se va limita doar la tipărirea buletinelor suplimentare celor preconizate pentru alegeri.

Recent, deputații de la Chișinău au votat, în lectură finală, unele modificări la Codul Electoral. Acestea se refereau în mare parte la agitația în ziua alegerilor. Totuși, parlamentarii au mai modificat un articol din Codul Electoral, astfel încât  în cazul în care referendumul republican se organizează în aceeași zi cu alegerile parlamentare, circumscripțiile electorale și consiliile electorale se formează potrivit acelorași criterii.

Numărul deputaților din Parlamentul Moldovei va fi redus de la 101 la 61>>>

Acum două săptămâni, Vladimir Plahotniuc, a anunțat despre începutul procesului de optimizare a Parlamentului. Potrivit liderului PD, reforma va viza reducerea numărului de deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu 40, de la 101 la 61 și introducerea dreptului cetățeanului de a demite deputatul care nu-și onorează obligațiunile. Astfel, în ziua alegerilor parlamentare, pe lângă cele două buletine de vot alegătorii vor mai primi un buletin în care vor fi invitați să răspundă la două întrebări: dacă sunt de acord cu micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61 și dacă susțin ideea retragerii mandatului deputatului în cazul în care acesta nu-și va onora obligațiunile.  

Decizia finală de reformare a Parlamentului va fi luată de Legislativul care va fi ales pe data de 24 februarie 2019.

Fluxul de știri
0