Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca, și-a dat demisia

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрезидент Академии наук Молдовы Георгий Дука
Президент Академии наук Молдовы Георгий Дука - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Toamna demisiilor: Președintele Academiei de Științe din Moldova Gheorghe Duca pleacă din funcție.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Gheorghe Duca și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).  

”V-am întrunit astăzi la această ședință extraordinară pentru a vă informa despre decizia de a mă retrage din funcția de președinte al AȘM din motive de sănătate”, a declarat Duca în cadrul unei ședințe convocată cu membrii AȘM.

Duca a precizat că decizia pe care a luat-o ”coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei sale”. Academicianul Duca a enunțat și motivele care l-au determinat să renunțe la funcția de președinte al AȘM.

”Unu – suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate care am avut-o în luna mai. Doi – din păcate, în condițiile noilor reforme experiența mea de manager nu mai este solicitată, sunt alte așteptări și alte prerogative”, a declarat academicianul.

Gheorghe Duca și soția sa, care de asemenea ocupă funcții înalte în cadrul AȘM, deținând funcția de rector al Universității de pe lângă AȘM, sunt învinuiți în cadrul unui dosar penal de procurorii anticorupție pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu cauzarea unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari. Cei doi au statut de învinuit în cadrul acestui dosar.

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Scaunul lui Gheorghe Duca la președinția AȘM se clatină

”Acesta și soția sa sunt învinuiți pe o cauză penală instrumentata de către Procuratura Anticoruptie, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu urmări grave, și anume cauzarea unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu.

În cadrul unei inspectări financiare, a fost stabilit faptul că Gheorghe Duca și Maria Duca, exercitând funcții în mai multe instituții publice, au fost remunerați contrar prevederilor legale. Deși a lipsit din țară, Gheorghe Duca a primit un salariu nejustificat de peste 11 mii de lei, dar și alte cheltuieli salariale neîntemeiate în valoare de peste 14 mii de lei.

În perioada august 2011- iunie 2016, Duca a fost tabelat nejustificat de către Institutul de Chimie al AȘM, precum că ar fi lucrat în cadrul laboratorului Institutului și a primit un salariu de peste 63 de mii de lei. Acesta a mai beneficiat nejustificat de premii majorate, fiind depășit plafonul anual al fondului de premiere cu circa 17,5 mii lei.

Și soția președintelui AȘM, Maria Duca, a primit cu iregularități premii anuale de peste 239 de mii de lei. În rezultatul celor expuse, CNA a constatat o bănuială de săvârșire a infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciul a calcularea și achitarea plăților salariale în perioada 2011-2016 cetățenilor Gheorghe și Maria Duca.

Gheorghe Duca susține că nu se consideră vinovat.

Academia de Științe a Moldovei: Șoc sau ușurare>>>

Presa din Moldova a scris anterior despre veniturile de milioane ale soților Duca, inclusiv despre casa de locuit de 185 de metri pătrați, cu garaj,  din strada Valea Dicescu din Capitală. Soții Duca au mai trecut în declarații un teren cu o construcție neterminată, în valoare de 95.000 de lei, și vila de vacanță din oraşul Borsec, judeţul Harghita, România, cu o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi.

Potrivit Statutului AȘM, postul de preşedinte al Academiei se ocupă prin concurs, anunţarea căruia se aduce la cunoştinţa comunităţii academice cu nu mai puţin de trei luni înainte de alegerea preşedintelui. Preşedintele AȘM este ales de Adunarea AȘM prin vot egal, secret şi liber exprimat pentru o perioadă de 6 ani (dar cel mult pentru două termene consecutive) dintre membrii titulari ai Academiei.

Gheorghe Duca a fost reales în funcția de președinte al AȘM în aprilie 2014. Mandatul acestuia urma să se încheie în anul 2020.  

Fluxul de știri
0