Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scaunul lui Gheorghe Duca la președinția AȘM se clatină

© Sputnik / Miroslav RotariAcademia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы
Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul de la Chișinău ar putea crea o comisie de anchetă care va examina legalitatea procedurii de alegere a președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, pentru al treilea mandat consecutiv și va verifica modul de gestionare a resurselor financiare

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va examina, săptămâna aceasta, un proiect de hotărâre cu privire la crearea Comisiei de anchetă pentru examinarea legalității procedurii de alegere a președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, pentru al treilea mandat consecutiv și verificarea modului de gestionare a resurselor financiare.

Documentul a fost elaborat de fracțiunea PSRM și înregistrat în Parlament încă acum aproape doi ani. Comisia urmează să analizeze proiectul și să dea aviz pozitiv sau negativ propunerii socialiștilor. 

Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Academia de Științe a Moldovei: Șoc sau ușurare

Autorii hotărârii susțin că inițiativa vine în contextul ”îngrijorării societății în ceea ce privește gradul înalt de corupție în domeniul științei și inovării”. Potrivit deputaților socialiști, care fac referire la opiniile exprimate de experții în domeniul dreptului, Gheorghe Duca a fost ales ilegal în funcția de președinte al AȘM pentru al treilea mandat consecutiv. Totodată, autorii proiectului se arată îngrijorați de ”modul fraudulos de utilizare a resurselor bugetare în activitatea Academiei”.

”Este cunoscut faptul că există rapoarte ale Curții de Conturi ce atestă prezența unor grave încălcări, dosare penale instrumentate de CNA și alte organe competente în legătură cu delapidările unor sume enorme de bani, inclusiv din creditele, granturile și donațiile străine”, susțin autorii documentului.

În cazul în care această comisie de anchetă va fi formată de Parlament, ea va trebui să prezinte forului legislativ, în termen de 45 de zile, raportul cu privire la examinarea legalității procedurii de alegere a președintelui AȘM, Gheorghe Duca, pentru al treilea mandat consecutiv și verificarea modului de gestionare a resurselor financiare.

Fluxul de știri
0