Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Introducerea și scoaterea valutei: Ce sume trebuie să le declarăm la vamă

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaКупюры долларов США, архивное фото
Купюры долларов США, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10 mii de euro, persoanele care nu l-au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină.

Potrivit unei informații publicată de Serviciul Vamal, totuși, dacă suma depășește 10.000 de euro sau echivalentul lor de persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația banilor. Ulterior, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28.

”Obligativitatea declarării sumelor ce depășesc plafonul de 10.000 de euro este prevăzută și la ieșirea din țară, doar că, în acest caz, suma scoasă nu poate depăși 50.000 de euro sau echivalentul lor”, precizează instituția.

Conversia în lei sau alte valute se realizează aplicând cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Пограничная полиция  - Sputnik Moldova
Societate
Cum trecem prin vamă cu bunuri, fără a achita taxe

Astfel, pentru scoaterea din țară a sumelor de la 10.000 până la 50.000 de euro, persoanele trebuie să prezinte actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova (formularul TV-28) și/sau o permisiune pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de băncile licenţiate şi/sau o autorizaţie pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de Banca Naţională a Moldovei.

Sumele ce depăşesc 50.000 de euro sau echivalentul lor pot fi transferate din Republica Moldova, conform prevederilor art.17, 18 şi 23 din Legea privind reglementarea valutară.

Se schimbă regulile de trecere prin vama moldovenească cu dolari și euro>>>

Totodată, este important de știut că banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10.000 de euro, persoanele care nu l-au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Persoanele trebuie să mai cunoască că nu se admite expedierea banilor prin intermediul coletelor poștale sau a bagajelor neînsoțite.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.

Fluxul de știri
0