Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iată ce a declarat Vladimir Putin despre situația din Kerci - detalii

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Abonare
Putin a comentat incidentul din Kerci: Este o provocare, un pretext de a introduce legea marțială.

CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că incidentul din Kerici a fost o provocare pusă la cale de președintele Ucrainei, făcută în preajma campaniei electorale, transmite RIA Novosti.

”Există semne clare ale unei provocări pregătite din timp, menită să folosească ca pretext pentru a impune legea marțială în țară. Acesta este un joc de agravare a situației", a declarat liderul de la Kremlin.

Flota rusă în Marea Neagră - Sputnik Moldova
Politică
Svetov: Provocarea din Marea Neagră, încercare de a zădărnici întrevederea Putin - Trump

Putin a ținut să precizeze că marinarii ucraineni au intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, hotar stabilit chiar când Crimeea nu făcea parte din Federația Rusă.

În dimineața zilei de 25 noiembrie, navele armatei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Acestea au intrat în zona apele teritoriale ale Rusiei, zonă închisă temporar, efectuând manevre periculoase timp de mai multe ore, fără a reacționa la cerințele autorităților.

Toate cele trei nave au fost escortate la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor pe sub podul Crimeei.

A fost pornită o cauză penală privind încălcarea frontierei de stat. Marți, instanța i-a arestat pe 15 dintre cei 24 de marinari care se aflau pe navele ucrainene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat situația din strâmtoarea Kerci drept o provocare clară și a acuzat Ucraina de încălcarea dreptului internațional. Kremlinul a subliniat că în timpul incidentului partea rusă a acționat în conformitate cu legislația internațională și cea internă.

Ulterior, Rada Supremă de la Kiev a aprobat decretul lui Poroșenko privind legii marțiale. În același timp, liderul ucrainean a dat asigurări că acest pas nu amenință desfășurarea alegerilor prezidențiale. Oficial, cursa prezidențială începe în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie. Poroșenko nu și-a anunțat deocamdată intenția de a candida repetat la președinția statului.

Fluxul de știri
0