Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Observatori din Qatar și Franța vor monitoriza alegerile parlamentare din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
CEC a acreditat primii observatori internaționali în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat primii observatori internaționali în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri parlamentare și referendum în aceiași zi: câte buletine vor primi alegătorii

Acești observatori au fost înaintați de către ambasadele Statului Qatar și a Franței în Republica Moldova.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare pe 1 decembrie.

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzute 110 204 400 de lei.

Alegerile parlamentare se vor desfășura în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – șase la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – opt la sută.

Fluxul de știri
0