Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri parlamentare: Unde va fi amplasată camera video în secțiile de votare

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы  - Sputnik Moldova
Abonare
Echipamentele tehnice vor înregistra, pe parcursul zilei alegerilor, introducerea buletinelor în urna de vot, precum și operațiunile de numărare a voturilor și totalizare a rezultatelor.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a agreat caracteristicile tehnice pentru sistemul de înregistrare video în secțiile de votare realizat în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că instalarea acestor camere video în secțiile de votare u va afecta și atenta secretul votului.

”Ne-am propus ca echipamentul video să înregistreze doar anumite operațiuni electorale: ce se întâmplă cu urna de vot și înregistrarea procesului de numărare a buletinelor de vot și totalizarea din secțiile de votare”, a declarat Russu.

CEC va pregăti un regulament care va stabili normele clare despre locul unde vor fi amplasate camerele video în secțiile de votare.

Președinta CEC a precizat că în fiecare secție de votare va fi instalată câte o cameră video.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Societate
Unele persoane ar putea fi amendate în ziua alegerilor

”Aceste înregistrări nu vor fi transmise online, ci vor fi stocate și păstrate o anumită perioadă de timp la CEC”, a menționat Russu.  

Pentru procurarea echipamentelor pentru sistemul de înregistrare video se preconizează un buget de 12 milioane de lei. Pentru achiziționarea celor 2300 de camere video, grupul de achiziții al Comisiei va demara procedurile prevăzute de legislația în vigoare.

CEC reiterează că instalarea camerelor de înregistrare video va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește gradul de transparență a operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor. Sistemul de înregistrare video nu trebuie să atenteze la secretul procesului de votare și la intimitatea alegătorilor în secția de votare.

Fluxul de știri
0