Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mitropolitul Vladimir i-a scris președintelui ucrainean în chestiunea Lavrei din Poceaev

© Sputnik / Мирослав Ротарькафедральный собор
кафедральный собор  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
ÎPS Mitropolit Vladimir i-a trimis o scrisoare deschisă a ÎPS Mitropolit Vladimir adresată președintelui Ucrainei, Petru Poroșenco, în legătură cu situația creată în jurul Lavrei din Poceaev.

CHIȘINĂU, 26 nov — Sputnik. Mitropolitul Vladimir se arată îngrijorat de intenția Ministerului Justiției de la Kiev de a anula decizia de transmitere în folosință a complexului monastic Lavra Adormirii Maicii Domnului din Poceaev către Biserica Ortodoxă din Ucraina.

"Biserica Ortodoxă din Moldova cu îngrijorare a constatat intenția Ministerului Justiției al Ucrainei privind anularea deciziei de transmitere în folosință a complexului monastic Lavra Adormirii Maicii Domnului din Poceaev, regiunea Ternopol către Biserica Ortodoxă din Ucraina, aflată sub oblăduirea Prea Fericitului Mitropolit Onufrie", afirmă mitropolitul Vladimir de la Chișinău.

"Lavra din Poceaev reprezintă pentru lumea ortodoxă un bastion al credinței drept-măritoare, păstrat de-a lungul veacurilor cu evlavie, în pofida tuturor intemperiilor; atât de îndrăgită și căutată, râvnită de către conaționalii noștri – creștinii din Moldova.  Atât în perioada de restriște, cât și în zorii deșteptării vieții religioase, anume Sfânta Lavră a Poceaevului a servit drept factor educațional-moralizator și de formare a conștiinței ortodoxe pentru credincioșii noștri", a scris mitropolitul Moldovei.

Ambasada Rusie în Ucraina - Sputnik Moldova
Harkov, Ucraina: În Consulatul General al Federației Ruse s-a aruncat cu torțe

"Este îndătinată binecuvântarea noastră multianuală de organizare a grupurilor de pelerini care se îndreaptă ostenitor, în format de Drum al Crucii  către Sfânta mănăstire, pentru a primi ajutorul Maicii Domnului, al Cuvioșilor Părinți Iov și Amfilohie și al tuturor nevoitorilor și duhovnicilor din muntele Poceaev", afirmă mitropolitul Vladimir în scrisoarea lui adresată președintelui ucrainean.

"Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, clerul și binecredinciosul popor al Moldovei exprimă pe această cale solidarizarea sa cu clerul și poporul ucrainean, supus conștiincios Bisericii Canonice a Ucrainei, care păstrează și transmite adevărul nealterat posterității. Cu neliniște urmărim din vecinătatea noastră criza profundă la care este expusă Biserica din Ucraina, împinsă spre absurdul fratricid al învrăjbirii religioase", spune ÎPS Vladimir.

În finalul scrisorii sale, mitropolitul Moldovei cheamă la pace și unitate de credință.

"În acest context, îndemnăm autoritățile Statului Ucrainean să exercite rolul constituțional de păstrător al libertății și liniștei confesionale în țară, iar noi să intensificăm rugile către Atotputernicul Dumnezeu, pentru pacea și unitatea de credință, potrivit îndemnului Sf. Apostol Pavel: ”păstrați unitatea duhului întru legătura păcii.” (Efeseni IV, 3 )", afirmă ÎPS Vladimir în scrisoarea sa care a fost publicată pe site-ul Mitropoliei Moldovei.

Fluxul de știri
0