Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce cifra 67 este fatală pentru funcția de președinte al Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintelui Parlamentului i se va da 10 minute pentru a se adresa deputaților cu un discurs până la începerea procedurii secrete de vot.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Deputații de la Chișinău au votat, spre sfârșitul mandatului Parlamentului de legislatura a XX-a, un nou Cod al Regulilor și Procedurilor Parlamentare.

Documentul stabilește modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova, raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, precum și stabilește statutul deputatului în Parlament și a funcționarului parlamentar. Noul Cod va intra în vigoare odată cu constituirea Parlamentului ce va fi ales la 24 februarie 2019.

Парламент  - Sputnik Moldova
Politică
În Moldova va fi marcată oficial Ziua Parlamentului

Codul Regulilor și Procedurilor Parlamentare stipulează modul de alegere dar și de revocare a președintelui Parlamentului.

Conform documentului, candidaturile la funcția de președinte al Parlamentului pot fi înaintate de fracțiunile parlamentare sau de cel puțin 1/3 din deputați. Fiecare fracțiune este în drept să înainteze doar o singură candidatură. De asemenea, un deputat poate semna înaintarea candidaturii doar a unui singur deputat.

De organozarea alegerilor președintelui Parlamentului se va ocupa o comisie specială. Orice candidat la funcția de președinte al Legislativului își poate retrage candidatura înainte de începerea procedurii de vot secret.

Președinte al Parlamentului devine candidatul pentru care și-au dat votul majoritatea deputaților aleși, adică 51 de deputați din 101.

În același timp, președintele Parlamentului poate fi revocat înainte de termen poate avea în orice moment prin vot secret cu o majoritate de cel puțin 2/3 din voturile tuturor deputaților, adică cu 67 de voturi din cele 101.

Procedura de revocare poate fi inițiată de fracțiunea care l-a înaintat sau de un grup din cel puțin 33 de deputați.   

Președintelui Parlamentului i se va da 10 minute pentru a se adresa deputaților cu un discurs până la începerea procedurii secrete de vot. 

Fluxul de știri
0