Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova va fi marcată oficial Ziua Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Data de 23 mai va fi zi de sărbătoare pentru deputați. În această zi va fi sărbătorită Ziua Parlamentului Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat miercuri, 14 noiembrie, proiectul documentului și îl va propune spre dezbatere plenului Legislativului.

Inițiativa aparține unui grup de deputați și prevede raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, precum și stabilește statutul deputatului în Parlament și al funcționarului parlamentar. Codul regulilor și procedurilor parlamentare urmează să intre în vigoare la data constituirii legale a noii legislaturi a Parlamentului.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Ultimatum în Parlament. Candu condiționează votarea proiectelor înaintate de Guvern

Documentul conține noutăți cu referire la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției. La fel, este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative.

Totodată, sunt stabilite prevederi referitoare la cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat. De asemenea, un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.

Din 1 decembrie, competențele și puterile Parlamentului de la Chișinău vor fi limitate>>>

Proiectul mai prevede reglementări cu privire la procedura parlamentară de inițiere a declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la raporturile Parlamentului cu Guvernul, autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, controlul parlamentar, audierile parlamentare, relațiile internaționale ale Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit autorilor, elaborarea Codului regulilor și procedurilor parlamentare este generată de o experiență de aproape 25 de ani de activitate a Parlamentului și are menirea să consolideze organizarea și funcționarea Parlamentului.

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare urmează  să fie dezbătut și votat de plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0