Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ajunul Sinodului, Bartolomeu a recunoscut că problema autocefaliei nu este soluționată

© Sputnik / Ю. Каверин / Accesați arhiva multimediaPatriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului - Sputnik Moldova
Abonare
Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol, a repetat că dispune de dreptul de a oferi tomosul autocefaliei Kievului, veche regiune a bisericii Constantinopolului.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Cu trei zile înainte de Sinod, Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I a recunoscut că procedura acordării autocefaliei nu este reglementată până la capăt, deoarece nu a fost posibil să fie discutată la Consiliul Ortodox din anul 2016 de pe insula Creta, din cauza absenței mai multor biserici ortodoxe locale, inclusiv cea a Rusiei, însă Patriarhul intenționează să ducă până la capăt inițiativele de oferire a tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, informează RIA Novosti.

Sâmbătă, Bartolomeu I a vorbit la ședința extraordinară a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române convocat în cinstea sa. Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului se află la București la inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Patriarhul Bartolomeu I a vorbit din nou despre planurile de acordare în cel mai apropiat timp a autocefaliei unei biserici care de mai mulți ani este expusă pericolului scindării. Potrivit Patriarhului, decizia Constantinopolului este un nou act de jertfire întru binele multor milioane de credincioși ucraineni.

Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir - Sputnik Moldova
ÎPS Vladimir, despre decizia Constantinopolului privind autocefalia bisericii ucrainene

Bartolomeu I a repetat că dispune de dreptul de a oferi tomosul autocefaliei Kievului, veche regiune a bisericii Constantinopolului.

Potrivit Patriarhului, pregătirile pentru Consiliul Ortodox din 2016 de pe insula Creta prevedeau o altă soluționare a problemei acordării autocefaliei, însă la Consiliu problema nu a fost discutată din cauza absenței a patru biserici locale, inclusiv a Bisericii Ortodoxe Ruse. Până în acest moment nu am ajuns totuși la unanimitate – răspunderea în Patriarhatul Mondial - iar în consecință autocefalia nu este inclusă în catalogul subiectelor care urmează a fi supuse examinării de către Consiliul Mondial al Bisericilor, a spus Bartolomeu I.

Totodată, acesta a solicitat susținerea din partea Bisericii Ortodoxe Române care deocamdată nu și-a anunțat poziția în privința Ucrainei.

„Suntem siguri că Sfânta Biserică a României va contribui de asemenea la menținerea unității bisericii în numele echității”, a spus Bartolomeu.

Până în prezent, nici o biserică locală nu a susținut decizia Fanarului (raion în Istanbul unde se află reședința Patriarhului Constantinopolului – n. red.) privind repunerea în canonicitate a patriarhului schismatic Filaret al Bisericii Ortodoxe Ucrainene necanonice.

Pe 27 – 29 noiembrie în Turcia va avea loc Sinodul Bisericii Constantinopolului. După cum este prevăzut, principalul subiect va fi situația legată de separarea bisericii de stat în Grecia care vine în atingere directă cu Patriarhatul Constantinopolului. Totodată, se preconizează discutarea procesului de oferire a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU). Deocamdată însă nu s-a ajuns la o înțelegere nici măcar asupra datei „Consiliului unificator” pe care intenționează să-l organizeze biserica locală necanonică și autoritățile de la Kiev.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril - Sputnik Moldova
Patriarul Kiril, despre decizia întreruperii comuniunii cu Patriarhia Constantinopolului

În același timp, Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică ce reprezintă cel mai mare număr de biserici, a declarat că nu are de gând să participe la o astfel de întrunire.

Din cauza deciziei Constantinopolului de a demara procesul de oferire a tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene necanonice, proces care a fost calificat de către Biserica Ortodoxă Rusă (BORu) drept schismă, Sinodul BORu a declarat pe 15 octombrie 2018 că rupe relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol pe întreg teritoriul canonic al BORu, inclusiv în Ucraina și Belarus. Sinodul BORu a calificat decizia anulării deciziei Constantinopolui din anul 1686 privind trecerea Mitropoliei Kievului sub jurisdicția Patriarhatului de la Moscova drept un act politic. Mitropolitul Ilarion a declarat că Constantinopolul și-a pierdut dreptul de a se numi centrul coordonator al ortodoxiei. BORu speră că Constantinopolul își va schimba decizia de a oferi autocefalie Bisericii Ucrainene, iar până atunci va rămâne separată.

Fluxul de știri
0