Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ÎPS Vladimir, despre decizia Constantinopolului privind autocefalia bisericii ucrainene

© Photo : Privesc.EuMitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir
Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir - Sputnik Moldova
Abonare
Mitropolia Moldovei regretă decizia Constantinopolului privind demararea recunoașterii autocefaliei bisericii necanonice din Ucraina, deoarece această situație aduce un mare prejudiciu întregii Ortodoxii.

CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir, regretă decizia Patriarhiei Constantinopolului privind demararea procesului de acordare a autocefaliei bisericii necanonice din Ucraina, subliniind că cei care se fac vinovați de schismă nu pot fi iertați.

”Biserica pe toți îi iartă, dar în cazul de față, cei care au făcut această schismă în Biserică nu pot fi iertați”, a declarat Mitropolitul Vladimir pentru presă.

Potrivit lui, această decizie este una care aduce prejudiciu întregii Ortodoxii.

”Este un lucru regretabil pentru noi, pentru societate, pentru biserică în întregime, fiindcă în Biserică nu ar trebui să aibă loc astfel de lucruri. Sperăm că în viitor va avea loc un sobor pan-ortodox sau unul local, pentru ca în mod pașnic să discute acest subiect”, a declarat mitropolitul.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril - Sputnik Moldova
Patriarul Kiril, despre decizia întreruperii comuniunii cu Patriarhia Constantinopolului

Anterior, Biserica Ortodoxă din Belarus a chemat Constantinopolul să stopeze procesul de acordare a autocefaliei pentru Ucraina. Biserica Ortodoxă din Georgia a declarat că se va abține de a lua decizii pripite, iar problema bisericii din Ucraina ar trebui soluționată în primul rând de Moscova și de Constantinopol. Episcopul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Episcopul Irineu (Bulovic), a afirmat că o decizie unilaterală a Patriarhiei Constantinopolului privind acordarea autocefaliei în Ucraina va distruge unitatea lumii ortodoxe, iar pretenția Constantinopolului de a deține primatul absolut în lume ortodoxă "nu rezistă niciunei critici".

Fluxul de știri
0