Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile au stabilit câți bani ne vor da în cazul în care murim

© Sputnikденьги
деньги  - Sputnik Moldova
Abonare
Ajutorul de deces se stabileşte în baza cererii depuse de către o singură persoană. Cererea privind acordarea ajutorului de deces se depune în termen de 12 luni de la data decesului.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Potrivit proiectului Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2019, cuantumul ajutorului de deces va fi de 1100 de lei.

Acesta va fi acordat în caz de deces al asiguratului, al pensionarului din sistemul public de asigurări sociale, al şomerului, al unui membru al familiei aflat la întreţinerea acestora, precum şi în caz de deces al persoanei care a realizat un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani.

Mărimea ajutorului de deces în 2019 rămâne aceiași ca și în anul 2018.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Deputații din Moldova au stabilit cât costă viața unui om

Ajutorul de deces se stabileşte în baza cererii depuse de către o singură persoană care are dreptul de a o primi, însoţită de mai multe documente și anume: buletinul de identitate și certificatul de deces.

În cazul naşterii unui copil mort, la cerere se anexează următoarele documente: buletinul de identitate și certificatul ce confirmă naşterea copilului mort, eliberat de instituţia medicală.

Membrul de familie este obligat să confirme gradul de rudenie prin următoarele acte: certificat de naştere și certificat de căsătorie.

De asemenea, persoana care a suportat cheltuielile ocazionate de deces trebuie să confirme cheltuielile ocazionate de deces.

Ajutorul de deces se acordă  o singură dată,  în sumă fixă, unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul/soţia, copilul, părintele, tutore, curatorul, conform legislaţiei în vigoare, sau, în lipsa acesteia, persoanei care dovedeşte că  a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului persoanei neasigurate cu condiţia că nici unul dintre membrii familiei acesteia nu are dreptul la ajutor de deces din sistemul public de asigurări sociale pentru persoana decedată.

Protecția socială în Moldova, ce noutăți intră în vigoare din 1 ianuarie 2019>>>

Asiguratul, şomerul şi pensionarul beneficiază de dreptul la ajutor de deces în caz de deces al unui membru de familie care nu avea drept de asigurări sociale.

Cererea privind acordarea ajutorului de deces se depune în termen de 12 luni de la data decesului în casa teritorială de asigurări sociale în care s-a aflat la evidenţă sau în raza căreia a domiciliat  persoana decedată.

Ajutorul de deces se stabileşte şi se plăteşte în termen de 3 zile lucrătoare de la data depunerii tuturor actelor necesare.

Fluxul de știri
0