Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputații din Moldova au stabilit cât costă viața unui om

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autorii proiectului propun ca noile prevederi să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Operatorii aerieni şi cei de aeronave ar putea fi obligați să introducă cerințe de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor și trimiterilor poştale.

Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Societate
Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova

Comisia economie, buget și finanțe a avizat proiectul de lege cu privire la răspunderea şi cerinţele de asigurare a operatorilor aerieni şi a operatorilor de aeronave și îl va propune spre dezbatere plenului Legislativului.

Potrivit documentului, care a fost elaborat de Guvern, se stabileşte regimul răspunderii civile a operatorilor de transport aerian ai Republicii Moldova pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor, trimiterilor poştale şi terţilor, precum şi limita minimă a sumelor asigurate pentru acoperirea răspunderii civile.

Astfel, se propune ca cuantumul asigurării minime pentru răspunderea civilă faţă de pasageri în cazul decesului sau vătămării corporale în urma accidentului să fie de 250 de mii de Drepturi Speciale de Tragere (DST)  pe pasager (valoarea unui DST, astăzi, este de aproximativ 23,73 de lei), echivalent cu aproape 6 milioane de lei.

Cuantumul asigurării minime pentru răspunderea civilă faţă de pasageri în cazul daunelor survenite datorită întârzierii în transportul persoanelor, este de 4 694 DST pe pasager. Pentru răspunderea civilă faţă de bagaje se va plăti 1 131 DST pe pasager. Suma minimă faţă de mărfuri este de 19 DST pe kilogram.

Totodată, în cazul accidentelor aeronautice care au avut ca urmare decesul sau vătămarea pasagerilor, operatorul de transport aerian va efectua plăţi anticipate persoanelor care au dreptul să pretindă despăgubiri, proporţional cu cuantumul daunei provocate.

Pentru încălcarea cerinţelor minime de asigurare, Autoritatea Aeronautică Civilă va suspenda certificatul/autorizaţia de operator aerian şi/sau permisiunea de zbor al operatorilor aerieni ai Republicii Moldova.

Parlamentul ar putea vota o lege care ar bloca orice colectare de bani în școli>>>

Noile prevederi se vor aplica tuturor operatorilor aerieni şi operatorilor de aeronave care efectuează zboruri în spaţiul aerian în/spre/din sau deasupra teritoriului Republicii Moldova. Cerințele nu se vor aplica aeronavelor de stat pentru serviciile militare, vamale sau de poliţie; aeronavelor cu o masă maximă de decolare (MTOM) mai mică de 2° kg; aparatelor de zbor cu decolare propulsată de picior, inclusiv paraplanoare şi deltaplane cu motor; baloanelor captive, paraşutelor.

Autorii propun ca noile prevederi să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0