Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O buruiană în ogradă ne-ar putea costa 6 mii de lei

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaОрнитологический заповедник "Лебяжьи острова"
Орнитологический заповедник Лебяжьи острова - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deținătorii de terenuri vor fi obligați să întreprindă măsuri de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Noile reglementări se conțin în proiectul de modificare a Codului funciar și Codului Contravențional al Republicii Moldova, votat de plenul Parlamentului în lectură finală.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Din 12 noiembrie intră în vigoare noi amenzi. Îi vizează pe toți moldovenii

Inițiativa legislativă instituie sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor. Sunt prevăzute amenzi de până la 1 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de maxim 6 000 pentru persoanele juridice. Amenzile vor fi aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului.

Reglementările mai stabilesc competențe pentru Guvern de elaborare a măsurilor de protecție a terenurilor, inclusiv combaterea și prevenirea răspândirii buruienilor. De asemenea, consiliile raionale și municipale, precum și consiliile sătești și orășenești vor exercita controlul asupra folosirii și protecției terenurilor.

Potrivit autorilor, modificările propuse au drept scop diminuarea efectelor negative asupra sănătăţii populaţiei provocate de mai multe buruiene, inclusiv ambrozia. Polenul de ambrozie provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene ”o specie periculoasă pentru sănătate”.

Fluxul de știri
0