Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 decembrie, unele salarii vor crește cu peste 100 de procente

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Va fi instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autorităţile şi instituţiile publice. Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum au votat deputații un proiect care vizează salariile de aproape 40 de mii de lei

Proiectul stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar. Caracterul unitar  se va aplica tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul bugetar, iar salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Noile reglementări definesc salariu lunar ca retribuţie bănească care include salariul de bază şi toate sporurile, premiile şi alte drepturi salariale acordate suplimentar fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar. Salariul de bază va fi un element din partea fixă a remuneraţiei lunare la care are dreptul personalul din unităţile bugetare, corespunzător clasei de salarizare, în funcţie de categoria de calificare și vechimea în muncă. Treaptă de salarizare va include nivelul salariului de bază raportat la vechimea în muncă.

Proiectul instituie Registrul funcţiilor din sectorul bugetar care va cuprinde 8 grupuri ocupaţionale  de activitate bugetară, codificate cu litere. Printre acestea sunt administraţie publică, justiţie, apărare naţională,  ordine publică şi securitate a statului, învăţământ şi cercetare, cultură, tineret şi sport, asistenţă socială şi sănătate. Autoritatea responsabilă de gestionarea Registrului este Ministerul Finanţelor.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Moldovenii muncesc pentru a întreține partidele politice din țară

Una din garanţiile sociale ale noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare angajatului i se stabileşte un salariu mai mic decât cel deţinut anterior.

Valoarea minimă de referinţă pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 lei pentru majoritatea categoriilor de angajaţi în sectorul bugetar. Către anul 2021 se preconizează o creştere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55 la sută - celor din bugetele locale.

Noul sistem va intra în vigoare la 1 decembrie curent.

Fluxul de știri
0