Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum au votat deputații un proiect care vizează salariile de aproape 40 de mii de lei

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
În prezent cel mai mic salariu lunar calculat în sectorul bugetar este de 1 200 de lei, iar cel mai mare salariu total lunar calculat în sectorul bugetar - de 35880 de lei.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Parlamentul a votat joi, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la sistemul unitar de salarizare.

Cel care a prezentat documentul, elaborat de Guvern, în fața deputaților a fost ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. Ministrul a precizat că această lege stabilește o nouă grilă a salarizării, care reduce discrepanța de la 33 de unități la 15, între salariul cel mai mic și cel mai mare, existente în prezent.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Judecătorii țin cu dinții să aibă salarii de 30 de mii și cheamă Guvernul în judecată

Astfel, bugetarii care primesc acum salarii mai mari decât cele stabilite în noua grilă vor avea un salariu de bază mai mic, însă vor beneficia de mai multe compensații, încât veniturile lor să fie aceleași ca în prezent. În același timp, persoanele care primesc acum cele mai mici salarii vor avea acum un salariu de bază mai mare, fapt care le va aduce un venit mai mare.

„Cu implementarea legii, nimeni nu va pierde din salariu și nu va avea un salariu mai mic de 2 mii de lei. Salariul doar va crește. Avem acum un mecanism care ne va permite ca în fiecare an salariul să fie revizuit pentru a fi majorat cel puțin în funcție de rata inflației”, a declarat Armașu.

Potrivit proiectului, angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților. În opinia Guvernului, această lege va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate.

Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului – angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

lei, леи - Sputnik Moldova
Din 1 decembrie, unele salarii din Moldova vor crește cu 90 de procente

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 de procente a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 la sută - pentru cele finanțate din bugetele locale.

În prezent cel mai mic salariu lunar calculat în sectorul bugetar este de 1 200 de lei, iar cel mai mare salariu total lunar calculat în sectorul bugetar - de 35880 de lei.

Fluxul de știri
0