Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unele persoane ar putea fi amendate în ziua alegerilor

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău au votat astăzi, în lectură finală, unele modificări la Codul Electoral.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. În ziua alegerilor,  agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării va fi interzisă. Parlamentul a votat vineri, în lectură finală, modificarea unor acte legislative în acest sens.

Potrivit proiectului, va fi modificat art.52 alin (10) din Codul Electoral prin care se exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura conform unor noi reguli

Totodată, noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Acestea vor stipula agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare și în  localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 750 la 1500 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1750 la 2500 de lei.

Noile reglementări prevăd că în cazul în care referendumul republican se organizează în aceeași zi cu alegerile parlamentare, circumscripțiile electorale și consiliile electorale se formează potrivit acelorași criterii.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care la 31 octombrie, a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.

Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 53 de deputați din cei prezenți la ședință.

Fluxul de știri
0