Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: O sursă necunoscută de radiație, descoperită în adâncurile Antarcticii

© AFP 2022 / Sarah Dawalibi Ghețar - Imagine Simbol
Ghețar - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Oamenii de știință semnalează existența unui fenomen care contribuie la topirea ghețarilor.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Un grup internațional de cercetare a descoperit sub ghețarii din Estul Antarcticii o sursă puternică de radiații geotermale care ar putea fi la originea sleirii și dispariției calotelor de gheață, se spune într-un comunicat publicat pe portalul Science Alert.

Pentru sondarea ghețarilor, specialiștii au utilizat un avion special, dotat cu un radar, cu ajutorul căruia s-a reușit detectarea proceselor care au loc sub un strat de gheață de trei kilometri. Potrivit rezultatelor analizei, ghețarii se topesc de jos în sus, iar apa se scurge în lacurile formate în urma acestui proces.

Oumuamua - Sputnik Moldova
Mister: După „Cometa morții”, să fie oare asta o sondă de origine extraterestră - Video

Potrivit cercetătorului Tom Jordan, din Serviciul Britanic de Cercetare a Antarcticii (British Antarctic Survey), acest proces, probabil, decurge de mii sau milioane ani și nu are niciun impact asupra schimbării învelișului de gheață.

“Totuși, în viitor, excesul de apă de sub gheață ar putea să facă această regiune mult mai vulnerabilă față de factorii externi, precum schimbarea climei”, a prevenit Jordan.

Experții au ajuns la concluzia că la topirea ghețarilor contribuie acțiunea rocilor radioactive și sursele de apă fierbinte care țâșnesc din scoarța terestră.

​Anterior, un grup internațional de geofizicieni a descoperit sub ghețarii Antarcticii urme ale vechilor continente. Cercetătorii au stabilit că unele regiuni ale Antarcticii de Est sunt legate cu vechiul supercontinent Gondwana, care includea Africa, India, Austria, precum și America de Sud. Gondwana s-a format la sfârșitul perioadei Precambriană (750-540 milioane de ani în urmă) și s-a destrămat acum 180 milioane de ani.

Fluxul de știri
0