Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Declarație: Federația Rusă acuză NATO de minciună la nivel mondial

© AFP 2024 / JONATHAN NACKSTRANDMilitari NATO - Imagine Simbol
Militari NATO - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Întreaga comunitate internațională a fost înșelată de NATO care a promis că nu se va extinde către Est, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Liderii NATO au dus de nas nu numai Uniunea Sovietică, dar și întreaga comunitate internațională prin faptul că Alianța a continuat să se extindă spre Est, în ciuda înțelegerilor cu Moscova, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova.

„A fost o înșelare la nivel global”, a spus Zakharova, amintind declarațiile președintelui sovietic Mihail Gorbaciov pe această temă.

NATO - Sputnik Moldova
Rusia
Propunere de la Moscova: Excludeți Statele Unite ale Americii din NATO

Maria Zakharova a afirmat că responsabilitatea pentru această minciună o poartă nu numai conducerea NATO și personalități concrete, dar şi sisteme politice și țări întregi.

În acest context, ea a cerut comunității internaționale să se concentreze asupra poziției Statelor Unite și a aliaților acestora în ceea ce priveşte stabilitatea internațională.

„Nu este vorba numai de securitatea Rusiei, ci, mai ales, de ceea ce se întâmplă, în principiu, în lume”, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

Încetarea extinderii Alianței către Est este este una dintre condiţiile esenţiale pentru menţinerea relațiilor dintre aceasta și Rusia. Moscova insistă ca Bruxelles-ul să respecte acest principiu, în timp ce NATO îl încalcă.

Трибуна в зале для пресс-конференций штаб-квартиры НАТО - Sputnik Moldova
Opinie: Extinderea NATO poate provoca un conflict - află despre ce țară este vorba

În ultimii ani, Rusia a atras de mai multe ori atenția asupra activității deosebit de intense a NATO la frontierele sale occidentale, activitate pe care Bruxelles-ul o numește „descurajarea agresiunii rusești”. Moscova subliniază că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru nimeni, dar că nu va ignora acțiuni care ar putea pune în pericol interesele sale.

Pe 5 iunie 2017, la ceremonia de la Bruxelles, Muntenegru a devenit oficial cea de-a 29-a țară membru NATO, deși, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Național pentru Democrație și Drepturile Omului, 39% dintre muntenegreni s-au opus aderării (pentru -38,7 la sută).

Potrivit Moscovei, integrarea Muntenegrului în Alianță va afecta stabilitatea Balcanilor și a continentului european.

Fluxul de știri
0