Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Savanții bat alarma: Nu trebuie să faci asta în niciun caz înainte de somn

CC0 / Pixabay / Wokandapix / Pieds
Pieds - Sputnik Moldova
Abonare
Deprinderile secolului XXI: afectează somnul și provoacă diferite maladii

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Cu siguranță, orice persoană s-a confruntat măcar o dată cu insomnia, când nu putea să adoarmă după ce se culca în pat.

Insomnia și somnul agitat sunt provocate de mai mulți factori. Iar în secolul XXI a mai apărut încă unul.

În locuințele noastre au apărut acum mai multe ecrane azurii: televizorul, calculatorul, smartphone-ul, tableta și alte gadgeturi. Deseori nu reușim deloc să ne desprindem de ele, continuând să le utilizăm până în momentul când mergem la culcare.

La spital - Sputnik Moldova
Câte milioane vor achita moldovenii pentru sănătate în 2019

Oamenii de știință au constatat că această deprindere este foarte dăunătoare pentru organism.

Medicul Adrian Lupușor a explicat pentru Sputnik Moldova cum influențează lumina de pe ecranele gadgeturilor asupra organismului nostru.

”Lumina artificială ne afectează foarte puternic ritmul. Până la apariția luminii artificiale, omul avea un ritm circadian foarte exact: adormea când afară se întuneca și se trezea când afară se lumina de ziuă”, a spus Lupușor.

În opinia specialistului, după orele 6 – 7 seara, trebuie de evitat lumina artificială, din această categorie făcând parte și ecranele televizoarelor, smartphone-urilor, deoarece ele emană lumina albastră, asemănătoare cu cea de zi.

”Noi avem hormonul somnului – melatonina – care se produce seara, când afară începe să se întunece, atingând apogeul pe la orele 11 – 12 noaptea. Toată lumea știe că, dacă te culci înainte de ora 12, poți adormi mai ușor. Însă după miezul nopții, somnul vine mai greu deoarece se reduce secreția melatoninei”, a specificat Lupușor.

Женщина отдыхает на скамейке - Sputnik Moldova
Avertismentul unui specialist: somnul în timpul zilei, periculos pentru sănătate

Acesta a precizat că insomnia se manifestă nu doar prin lipsa de somn, ci și prin alte simptome, pe parcursul zilei: nervozitate, slăbiciune cronică, lipsa atenției și scăderea productivității.

În concluzie, specialistul a precizat că insuficiența cronică de somn duce la slăbirea gravă a organismului. Nivelul scăzut de melatonină dereglează ritmul cardiac, fapt ce poate declanșa bolile cardiovasculare, starea de neliniște și alte necazuri, chiar și diabetul zaharat.

Fluxul de știri
0