Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertismentul unui specialist: somnul în timpul zilei, periculos pentru sănătate

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaЖенщина отдыхает на скамейке
Женщина отдыхает на скамейке - Sputnik Moldova
Abonare
A dormi în timpul zilei poate fi un risc pentru sănătatea ta, avertizează un profesor de la Universitatea California din Berkeley. Pe de altă parte, de ce este total nerecomandabil faptul de a te priva de somnul de noapte

BUCUREŞTI, 5 ian — Sputnik, Doina Crainic. Specialistul american Matthew Walker, profesor la Universitatea California din Berkeley, arată, într-un video publicat de Business Insider, că somnul din timpul zilei are o influența negativă asupra sănătății.

Potrivit profesorului, un pui de somn în timpul zilei poate fi o sabie cu două tăișuri: pe de o parte, poate fi benefic pentru organism și mai ales pentru creier. Dar, pe de altă parte, în timpul zilei, omul „acumulează o stare de somnolență". Și dacă adormiți mai mult de 40 sau 50 de minute, este tulburat ciclul somnului, iar persoana care face astfel poate avea probleme cu adormirea noaptea, ceea ce poate afecta ciclul complet de somn.

În plus, potrivit cercetătorului, somnul în timpul zilei nu ajută la recuperarea unor nopţi nedormite, nefiind un somn de calitate.

„Somnul nu este ca o bancă. Nu poți acumula o datorie și apoi să speri că o poţi «rambursa» mai târziu. Prin urmare, somnul este ceva de genul «totul sau nimic». Nu poți să dormi puțin în timpul săptămânii, apoi să încerci să dormi mai mult la sfârșit de săptămână", spune Walker.

Dacă un om se privează de somn într-o noapte, pierzând astfel cele opt ore de somn, chiar dacă îşi va acorda tot timpul pentru a recupera, în următoarele trei nopți, noaptea nedormită, el va dormi mai mult, dar nu va recâştiga niciodată orele de somn pierdute.

Spre deosebire de sistemul de acumulare a grăsimilor, care permite oamenilor să supraviețuiască în perioadele de foamete, nu există un sistem similar în cazul somnului. Ființa umană este singura specie care se lipsește în mod intenționat de somn fără niciun motiv clar, subliniază specialistul.

© Sputnik / Nicolai KibichTotul despre somn: informații, rețete, sfaturi
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi - Sputnik Moldova
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi
Fluxul de știri
0