Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Exclusiv: Educația timpurie - factor de risc pentru dezvoltarea copiilor

CC0 / Pixabay / geralt / Familie
Familie - Sputnik Moldova
Abonare
Instituționalizarea copiilor la o vârstă fragedă ar trebui să aibă loc doar în cazuri excepționale, consideră psihologul Zinaida Gribincea și atenționează asupra riscului pe care îl comportă educația timpurie asupra dezvoltării armonioase a copiilor.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Guvernul propune modificarea Codului Educației astfel ca părinții să poată înscrie copii la creșe sau grădinițe, începând chiar cu vârsta de 2 ani. Anterior, statul finanța serviciile de educație timpurie pentru copii de la 3 până la 6 ani. 

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop ”asigurarea accesului copiilor cu vârsta de la 2 ani la serviciile de educație preșcolară, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor acestora”.

Solicitat de reporterul Sputnik Moldova să comenteze ce crede despre această inițiativă, psihologul Zinaida Gribincea a ținut să puncteze că instituționalizarea copiilor la o vârstă atât de fragedă este acceptabilă doar în cazuri excepționale, iar un copil care nu beneficiază suficient de dragostea mamei la vârstă timpurie va resimți acest lucru la maturitate.

Cezara Dilevschi  - Sputnik Moldova
Cum stimulezi creativitatea copilului tău – Sfatul psihologului

”Până la 3 ani se pun bazele personalității, a dezvoltării intelectuale și emoționale. Se dezvoltă inteligența, gândirea, memoria, astfel, mama este cea care poate să-i ofere suficient timp pentru asta. Mai mult, în această perioadă se formează atașamentul emoțional, legătura timpurie mamă-copil. Un copil care nu beneficiază suficient de dragostea mamei la vârstă timpurie, se va simți abandonat, iar ulterior, la vârsta adultă, va avea dificultăți în ceea ce privește formarea de relații. Consider că, până a vorbi despre educația copilului în colectivitate, trebuie să punem accent, mai întâi, pe dezvoltarea lui ca individualitate, iar asta, de când lumea, este misiunea mamei”, a declarat Gribincea.

Totodată, expertul a precizat că până la vârsta de trei ani, copilul are nevoie de prezența nemijlocită a mamei și, doar în cazuri excepționale, o persoană străină ar putea să o înlocuiască.

”În primul rând, vorbim despre dezvoltarea fizică și psihică. Nu cred că în mediul instituționalizat copilul va beneficia de grija echivalentă cu cea manifestată de mamă față de sănătatea lui fizică. Mai ales că în grădinițe este lipsă acută de personal ori cel care este, nu corespunde întotdeauna cerințelor”, a subliniat Gribincea, amintind de cazul de violență care a avut loc recent într-o grădiniță din Capitală, discutat pe larg în presa locală.

Dacă va fi aprobat de Parlament, inițiativa va asigura accesul la serviciile educaționale în special pentru copiii din familii social-vulnerabile, începând cu anul 2019. În același timp, părinții vor avea posibilitatea să se integreze mai ușor în câmpul muncii.

Fluxul de știri
0