Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum stimulezi creativitatea copilului tău – Sfatul psihologului

© Sputnik / Miroslav RotariCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi  - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Cezara Dilevschi a oferit câteva sfaturi de care ar trebui să țină cont părinții dornici de a dezvolta creativitatea copiilor lor.
Cum stimulezi creativitatea copilului tău – Sfatul psihologului

Psihologul Cezara Dilevschi susține că pentru realizarea întregului său potențial copilul are nevoie de un mediu potrivit pentru a-și dezvolta creativitatea. Inteligența și talentul nu sunt lucruri pe care părinții le pot oferi copilului, însă mediul prielnic pentru dezvoltarea creativității este la îndemâna adulților. Procesele cognitive ale copilului se dezvoltă într-o atmosferă familială calmă, fără abuz sau violență.

O greșeală pe care o comit adesea părinții este permisiunea pe care o acordă copiilor de a folosi telefonul, calculatorul sau tableta electronică de la o vârstă fragedă.

Maria Vârlan - Sputnik Moldova
Podcasturi
Psiholog: Cine poate fi mai periculos decât un dușman

"Asociația pediatrilor din SUA spune că, până la vârsta de doi ani, nu trebuie să-i expunem pe copii în fața ecranelor. Acest lucru se explică prin faptul că în această perioadă creierul copilului este în dezvoltare. Dezvoltarea creierului este direct proporțională cu ocupația copilului. Dacă micuțul este expus prea devreme în fața ecranelor, atunci se dezvoltă doar o anumită zonă a creierului. Astfel apar probleme la capitolul dezvoltarea atenției și socializare. Începând cu vârsta de trei ani, timpul petrecut în fața ecranelor de către copil nu trebuie să depășească zece minute. În fiecare an, acest timp se majorează cu alte zece minute", a declarat Cezara Dilevschi.

Unele activități îi oferă copilului rezultate imediate și îl stimulează astfel să continue să-și exploreze creativitatea. Una din incorectitudinile pe care le fac adesea părinții este că aleg activitățile sau domeniul în care vor ca micuțul să-și dezvolte creativitatea, în loc să-i ofere mai multe opțiuni și să-l lase de sine stătător să aleagă.

"Pe parcursul zilei copilul trebuie să facă diverse activități pe care le dorește: să modeleze, să deseneze, să se joace, să cânte, iar părinții nu trebuie să intervină sau să-i facă observație la fiecare pas, pentru că astfel îi pun niște limite. Meseria părinților este să dezvolte talente din aptitudinile copiilor. Trebuie să le ofere alegere pentru ca copilul să selecteze ce îi place mai mult", a explicat psihologul.

Cezara Dilevschi afirmă că la vârsta de șapte ani copilul deja își formează valori și atitudini pe care le-a învățat de la părinți. În această perioadă este de primă importanță comunicarea și părerea copilului, care trebuie luată în considerație.

"Încercați să vă ascultați copiii cel puțin 40 de minute pe zi. Lăsați tot și doar ascultații. Acesta va fi un factor protector în exprimarea opiniei proprii și dezvoltării personalității", a conchis psihologul.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0