Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O dată în an, o categorie de pensionari vor trebui să confirme că sunt vii

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O dată în an, pensionarii vor trebui să confirme că sunt vii dacă vor să primească pensia. Este vorba doar despre unele categorii de beneficiari de pensie. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, în ansamblu, un proiect de lege propus de deputatul Valentina Buliga și care prevede că pensionarii din Moldova stabiliți cu traiul în străinătate vor putea să beneficieze de dreptul la pensie în țara noastră. Proiectul a fost susținut de 71 de deputați.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Unii pensionari vor rămâne fără pensie dacă nu vor prezenta un certificat de viață

Proiectul prezentat de Buliga prevede ca persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu.

Conform actualei redacții a Legii cu privire la sistemul public de pensii, asiguratului care îşi stabileşte domiciliul în străinătate nu i se acordă dreptul la pensie.

Schimbarea propusă de deputatul Buliga se referă în mod special la cetățenii Republicii Moldova care au îndeplinit toate condițiile de a primi pensie pe teritoriul țării noastre.

”Statul va transfera pensia cetățeanului Republicii Moldova în țara în care acesta s-a stabilit cu traiul. Este vorba de orice stat, chiar dacă țara noastră nu va avea cu acesta un acord de colaborare socială”, a precizat Buliga.

Pensia va fi transferată în lei, dar va fi convertită imediat la locul de trai în valuta țării în care beneficiarul s-a stabilit cu domiciliul.

Parlamentul a susținut și un amendament propus de Guvern și care prevede prezentarea de către acești beneficiari de pensie a unui certificat de viață. Guvernul a propus ca acest document să fie prezentat o dată la jumătate de an, iar deputații au extins acest termen la un an.

Propunerea a fost formulată ”în scopul de a confirma dacă beneficiarul de pensie stabilit cu domiciliul în străinătate este în viață și de a evita achitarea dublă a pensiei”.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova va fi introdusă indemnizația pe viață

Astfel, în cazul în care persoana îndreptățită beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, aceasta are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 12 luni, un certificat de viață, în modul prevăzut de Guvern. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 12 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viață și îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de titularul drepturilor sociale.

În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în termenul indicat, Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii expirării celor 12 luni.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Fluxul de știri
0