Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Erdogan - acuzare în adresa lui Soros: Folosește bogățiile sale pentru a distruge națiuni

© Sputnik / Илья Матусихис / Accesați arhiva multimediaДжордж Сорос на XIII Форуме "Открытого общества": "Европейский Союз и Россия: что ожидать в будущем?"
Джордж Сорос на XIII Форуме Открытого общества: Европейский Союз и Россия: что ожидать в будущем? - Sputnik Moldova
Abonare
Atacul verbal al lui Erdogan în adresa investitorului miliardar de stânga seamănă cu declarațiile făcute anterior de autoritățile maghiare, premierul țării Viktor Orban acuzându-l viguros pe George Soros că a distrus identitatea maghiară și chiar a inițiat așa-numitul set de legi "Stop Soros" pentru stoparea activităților lui Soros.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Într-un discurs adresat miercuri oficialilor locali, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe donatorul maghiar-american de stânga George Soros că a acordat asistență activistului turc Osman Kavala, care a fost acuzat de încercări de răsturnare a guvernului.

Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки - Sputnik Moldova
Putin despre "implicarea" Rusiei în alegerile din SUA: George Soros intervine peste tot

El a început, în special, cu acuzații împotriva a însuși propagandistul, implicându-l în finanțarea protestelor notorii din Parcul Gezi din Istanbul în 2013, care a fost una dintre cele mai mari provocări în timpul mandatului lui Erdogan.

"Există o persoană care a finanțat teroriștii în evenimentele din Gezi. Acum este după gratii", a spus Erdogan, referindu-se la Kavala, dar fără să-i dea numele.

Controversa asupra problemei a crescut într-o mare măsură în ultima săptămână, după ce 14 academicieni și activiști turci au fost reținuți vineri pe motiv de legături cu activistul închis.

George Soros, Chairman of Soros Fund Management, listens during a seminar titled Charting A New Growth Path for the Euro Zone at the annual International Monetary Fund and World Bank meetings September 24, 2011 in Washington, DC. - Sputnik Moldova
Dezvăluiri: Soros va pompa milioane de lire pentru asta

"Și cine este în spatele lui? Celebrul evreu maghiar Soros", a continuat Erdogan, înainte de a adăuga, într-o manieră cât mai directă, că aceasta din urmă "trimite oameni din întreaga lume să divizeze și să distrugă națiunile și să utilizeze cantitatea mare de bani pe care o posedă în acest sens".

Erdogan l-a portretizat pe Kavala ca "reprezentant al lui Soros în Turcia" și l-a acuzat pe activistul care a așteptat un proces timp de un an pentru că "a folosit mijloacele sale pentru a-i susține pe cei care încearcă să distrugă această țară".

Cuvintele lui Erdogan au reiterat retorica lui Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, care este ţara natală a lui Soros.

George Soros - Sputnik Moldova
Fostul președinte APCE: Soros controlează instituțiile europene

Budapesta a exprimat în mai multe rânduri opoziția fermă față de activitățile miliardarului și ONG-urilor sponsorizate de Soros, acuzându-l de interferență în treburile interne ale țării est europene, forțând globalizarea și salutând imigrarea ilegală a "străinilor" care, în opinia lui Orban, perturbă integritatea națiunii.

În iunie, autoritățile maghiare de dreapta au adoptat un sistem de reglementare cunoscut sub numele de pachetul "Stop Soros", care prevede că asistența acordată imigranților ilegali se pedeapseşte cu închisoarea.

Fluxul de știri
0