Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sergiu Cioclea și-a dat demisia din funcția de guvernator al BNM

© Sputnik / Miroslav RotariСерджиу Чокля, Президент НБМ
Серджиу Чокля, Президент НБМ   - Sputnik Moldova
Abonare
Sergiu Cioclea a făcut anunțul în cadrul unui briefing susținut astăzi, la sediul BNM. Cioclea a anunțat presa că i-a înaintat cererea de demisie, începând cu data de 30 noiembrie, președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Sergiu Cioclea demisionează din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul guvernator BNM: promit sânge şi lacrimi

Cioclea a făcut anunțul în cadrul unui briefing, susținut astăzi, la sediul BNM. Cioclea a anunțat presa că i-a înaintat cererea de demisie, începând cu data de 30 noiembrie, președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Parlamentul l-a numit pe Sergiu Cioclea în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei în luna martie 2016. Pentru susţinerea candidaturii lui Cioclea la şefia BNM au votat 61 de deputaţi.

Motivul demisiei

Sergiu Cioclea a declarat în cadrul briefingului că acele obiective pe care și le-a asumat în preluarea funcției de guvernator al BNM le consideră îndeplinite și, în primul, de consolidare a sistemului financiar-bancar din țară.

”Consider că este timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al BNM, unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni, care au depus un efort colosal pentru a scoate corabia din furtună”, a declarat Cioclea.

Guvernatorul BNM a menționat că decizia de a demisiona a fost foarte grea, dar a fost luată după cugetări îndelungate.

”Am luat această decizie dificilă dar foarte responsabilă după multă cugetare, condus de considerente personale”, a menționat guvernatorul.

Серджиу Чокля - Sputnik Moldova
BNM a salvat economiile a mii de moldoveni. Vezi ce a făcut banca centrală

Cioclea mai susține că reformele începute de BNM nu mai au cale de întoarcere.

”Am fost guvernator doar aproape 3 ani. Unii ar spune că nu este îndeajuns. Dar credeți-mă, acești 3 ani într-o perioadă dificilă pot fi contabilizați dublu. Am sentimentul misiunii îndeplinite, dar și cel de a fi dus la bun sfârșit mandatul”, a declarat guvernatorul.

Sergiu Cioclea a mai menționat că un alt motiv de a pleca din funcția de guvernator al BNM este cel personal.

Cioclea a mulțumit președintelui Parlamentului, Guvernului, ministrului Finanțelor, colegilor din instituțiile cu care a interacționat, dar și partenerilor externi.

Acum doi ani, Cioclea promitea lacrimi și sânge

Cioclea a preluat această funcţie la 11 aprilie 2016. Mandatul Guvernatorului BNM, potrivit legii, este de 7 ani. Cioclea a fost prezentat colectivului BNM de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. La eveniment a participat şi predecesorul său Dorin Drăguţanu.

„Sunt convins că vom avea un lucru greu. Promit şi lacrimi, şi sânge, şi sudoare, dar sunt sigur că vom avea rezultate bune”, declara Cioclea la 11 aprilie 2016.

„Peste câţiva ani, când am să fiu în situaţia să transmit dosarele, aş fi vrut să avem un bilanţ pozitiv, să fim recunoscuţi la a noastră valoare”, spunea Cioclea.

Sergiu Cioclea are triplă cetăţenie – moldoveană, română şi franceză. Cioclea are experiență în domeniul financiar bancar. Ultima funcţie deţinută până a fi numit de Parlament în funcția de guvernator al BNM a fost cea de şef al Departamentului finanţe corporative BNP PARIBAZ ZAO, din Moscova.

Cioclea a obţinut Diploma de master în economie şi studii post-universitare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris, Franţa.

Fluxul de știri
0