Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul nu va accepta trecerea automată a insulelor Kurile în componența Japoniei

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaЗаместитель руководителя администрации президента РФ – пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков
Заместитель руководителя администрации президента РФ – пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că este necesar să se găsească un compromis în problema insulelor Kurile între Moscova și Tokyo.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. "Bineînțeles avem nevoie de un compromis care să nu intre în conflict cu interesele naționale ale nici uneia dintre părți", a declarat Peskov postului de televiziune Rusia-1, fiind citat de RIA Novosti.

Sergueï Lavrov - Sputnik Moldova
Lavrov a anunţat că Rusia susţine Belgradul în problema Kosovo

El a menționat că liderul rus și premierul nipon întrețin un dialog permanent în această chestiune, iar pe agenda lor de discuții se află o mulțime de proiecte comune. El a apreciat înalt intensitatea dialogului dintre liderii celor două țări.  

Dmitri Peskov a reamintit însă că este inadmisibil ca în chestiunea insulelor Kurile să se facă "înțelegeri separate". El a menționat că declarația comună din 1956, adoptată de URSS și Japonia, mi presupune trecerea automată la Japonia a  insulei Shikotan şi a grupului de insule Habomai (amintim că prin acea declarație comună URSS se angaja să cedeze suveranitatea a două insule disputate din Pacific după încheierea unui tratat de pace, care să pună oficial capăt conflictului care le-a opus în Al Doilea Război Mondial – n.n.).

Peskov a spus că, deși este foarte complicată semnarea unui tratat de pace cu Japonia, această problemă poate totuși să fie soluționată.

Russian President Vladimir Putin and Serbian President Aleksandar Vucic during a joint press statement following Russian-Serbian talks. File photo. - Sputnik Moldova
Armata sârbă e gata de luptă, Rusia, chemată să intervină

O dispută teritorială veche

Relațiile dintre Rusia și Japonia au fost umbrite vreme îndelungată de lipsa unui acord de pace după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Tokyo pretinde la patru insule din arhipelagul Kurilelor de Sud (denumite „Teritoriile de Nord"): Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai, făcând trimitere la Acordul bilateral privind comerțul și hotarele din 1855. În 1956 părțile au semnat o declarație comună în această problemă.

Rusia consideră că trebuie să fie pus punct în această dispută, pe când japonia consideră această declarație că ar soluționa doar parțial problema, pretinzând la toate insulele arhipelagului Kurilelor de Sud.

Fluxul de știri
0