Potrivit lui Ciurea, propunea democraților a fost făcută din considerente electorale și prezintă o tentă populistă.
"Explicația este simplă. Sigur că PD vrea să-și creeze în această perioadă electorală un culoar favorabil, să creeze pretexte pentru dezbatere pe subiecte, care totuși sunt sensibile și interesante publicului. Cunoaștem că o bună parte a populație și-ar dori un Parlament numeric mai mic, alcătuit din oameni onești", a afirmat Ciurea.
Totodată, politologul a menționat că interpretările juriștilor și a Curții Constituționale pe marginea organizării unui eventual referendum în ziua alegerilor vor fi decisive.
Într-un aviz al Curții Constituționale din 2014 se precizează că organizarea concomitentă a alegerilor și a unui referendum nu este posibilă. Totodată, în Codul Electoral este interzisă organizarea unui referendum cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după alegerile parlamentare.
Amintim că recent Partidul Democrat a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători.
Autor: Cristina Baș