Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Producătorii de zahăr din Moldova, pierderi de milioane

© Pixabay / Bru-nOZahăr
Zahăr - Sputnik Moldova
Abonare
În nordul Moldovei sfecla de zahăr putrezește, ceea ce a generat cheltuieli neprevăzute pentru fermieri.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Din cauza ploilor insuficiente din această toamnă, producătorii de sfeclă din nordul Moldovei suportă pierderi enorme, informează mass-media locale.

Zahăr, imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Avertismentul medicilor: Moldovenii consumă zahăr în exces

În acest an calitatea sfeclei de zahăr este, în general, proastă: o bună parte din recoltă a putrezit în pământ, fapt ce nu permite utilizarea ei pentru obținerea zahărului.

Fermierii depun eforturi suplimentare pentru sortarea sfeclei. Mergând în câmp în urma combinei, oamenii aleg manual bulbii sănătoși, aruncându-i pe cei putrezi.

Pentru a respecta prevederile contractuale cu fabricile de zahăr, agenții economici vor fi nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare, angajând în plus câteva zeci de lucrători. Fiecăruia i se plătește câte 200 de lei pe zi, li se achită plățile în fondul social, plus cheltuielile pentru transport.

Zilnic, lucrătorii sortează manual câte 350 – 400 tone de materie primă. În timpul apropiat urmează să fie recoltată sfecla de zahăr de pe o suprafață de 580 hectare, din care 50–60% au fost afectate de secetă.

Fluxul de știri
0