Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă de cutremur uriaş? Experţii de la Institutul pentru Fizica Pământului dau lămuriri

© AP PhotoСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Informaţiile care apar în spaţiul online referitoare la posibilitatea producerii unui seism cu efecte dezastruoase pentru România sunt combătute temeinic de autorităţi.

BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. În urmă cu câteva zile, în spaţiul virtual apărea informaţia că în România urmează să se producă un cutremur devastator. Vestea apărea pe pagina de Facebook a Seismic Center – Predicţie şi alertă cutremur. Între timp, aceştia au şters postarea.

Seismograph - Sputnik Moldova
Vine marele cutremur? Ce spun seismologii români

Menţionăm că aceştia nu sunt singurii care „prezic” dezastre şi cutremure în spaţiul public. Ar trebui să ne îngrijoreze asemenea zvonuri?

Contactaţi de Sputnik, reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au precizat că persoanele care fac asemenea afirmaţii ar trebui să prezinte şi metoda ştiinţifică prin care au ajuns la rezultat.

De asemenea, INCDFP dă asigurări că nu avem motive de îngrijorare cu privire la activitatea seismică din zona Vrancea.

„INCD Fizica Pământului (INCDFP) nu este responsabil de ce se postează pe pagina de care aţi amintit. INCDFP are în domeniul de activitate o paletă largă de cercetare printre care şi domeniul de prognoză a cutremurelor prin măsurători precursoare cutremurelor de pământ, dar noi nu am observat nimic care să atragă atenţia despre un cutremur semnificativ”, a explicat doctor inginer Constantin Ionescu, general manager al INCDFP pentru Sputnik.

Oficialul a precizat, de asemenea, că instituţia pe care o conduce îndrumă pe cei care postează sau fac petiţii privind predicţia cutremurelor de pământ să îşi publice metoda sau metodele în reviste recunoscute pentru a putea fi validate de experţi naţionali sau internaţionali.

„Privitor la activitatea din zona Vrancea vă putem spune că în acest moment activitatea este normală”, a menţionat Ionescu.

Reamintim că Seismic Center a fost în mijlocul unei controverse după ce pe pagina lor de Facebook a apărut un comentariu din care reieşea că aceştia ar fi prevăzut cutremurul produs în România în data de 28 octombrie la ora 3.38.

Fluxul de știri
0