Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vine marele cutremur? Ce spun seismologii români

Abonare
Prevestesc oare seismele cu magnitudine 5,7-6 grade un cutremur major – specialiștii comentează această teorie.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. După cutremurul puternic de la sfârșitul lui octombrie curent, a fost dezvoltată o întreagă teorie potrivit căreia acesta ar anunța iminența unui cutremur major în viitorul apropiat. Pe pagina de Facebook ”Seismic Center - Predictie si alerta cutremur” a apărut un comentariu cu privire la aceste prognoze.

Сейсмограмма, фото из архива - Sputnik Moldova
Seismolog: Vom avea și un cutremur mai mare în viitor

Specialiștii centrului menționează în postare că mulți "cercetători" afirmă că este posibil să urmeze un cutremur major deoarece în istoria României cutremurele majore au fost însoțite de seisme cu magnitudine 5.7-6 grade, cum a fost si cel din octombrie 2018.

Amintim că un cutremur cu magnitudinea de 5,8 pe Richter, resimțit și în Republica Moldova, s-a produs în România pe data de 28 octombrie curent, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut loc la ora 03:38 și a fost localizat la adâncimea de 150 de kilometri, fiind cel mai puternic din anul curent.

”Ținem să precizăm că și în 2004 am avut cutremur de 6 grade și până în 2016 și 2018 nu am avut niciun cutremur de 7, nici de 6, deci momentan rămâne doar o ipoteză cu seismul de 6 "prevestitor", au subliniat cercetătorii.

Totodată, Centrul de Seismologie menționează în comunicat că sistemul de detectare al acestuia ”indică o posibilă "problemă" în luna noiembrie 2024”, dar și aceasta este doar o ipoteză. Nimeni nu poate ști cu exactitate momentan.

Cercetătorii ai mai menționat că, deși caracteristicile cutremurului din 28 Octombrie 2018 nu au caracteristicile celui din 1973, este studiată totuși ”posibilitatea de a ne afla într-o situație asemănătoare sau nu”.

Există o explicație: De ce cutremurele se produc mai des pe timpul nopții>>>

”Totuși nu trebuie să ne facem griji, Dl. Prof. Mărmureanu de la INFP zice că până în 2040 o să fie liniște... Asta nu înseamnă că nu este posibil să avem cutremure micuțe și în iunie sau ulie, la anul spre exemplu", mai menționează ”Seismic Center - Predictie si alerta cutremur” în comunicatul său.

Fluxul de știri
0