Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele Unite ale Americii renunță la ideea de a amplasa o bază militară în Polonia

© AFP 2024 / JONATHAN NACKSTRANDMilitari NATO - Imagine Simbol
Militari NATO - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Americanii nu mai doresc instalarea unei baze militare permanente în Polonia, anunță presa locală.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Americanii au renunțat la ideea amplasării bazei militare “Fort Trump” pe teritoriul Poloniei, afirmă publicația poloneză Onet, cu referire la propriile surse.

NATO - Sputnik Moldova
Rusia
Propunere de la Moscova: Excludeți Statele Unite ale Americii din NATO

"Polonia este gata să renunțe la conceptul inițial al "Fort Trump" în favoarea unei alte forme a prezenței militare americane. Potrivit surselor noastre, problema sporirii forțelor militare ale SUA a fost, cel mai probabil, soluționată, însă americanii înaintează câteva condiții", menționează sursa.

Potrivit publicației, pe teritoriul Poloniei urmează să fie amplasate "depozite americane de arme și muniții, elemente ale structurii comandamentului și spionajului".

"O astfel de concepție, potrivit surselor noastre, este un subiect al negocierilor între Polonia și SUA", se spune în material.

Potrivit Onet, concepția amplasării în Polonia a unei baze militare permanente, despre care s-a vorbit anterior, "nu are nicio șansă de realizare”. "Părțile încearcă totuși să ajungă la un potențial compromis care ar spori prezența militară americană permanentă în Polonia", afirmă publicația.

Joi, ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a revenit din SUA. Acesta a avut o întrevedere cu șeful Pentagonului, cu care a discutat chestiunea bazelor americane în Polonia.

Трибуна в зале для пресс-конференций штаб-квартиры НАТО - Sputnik Moldova
Opinie: Extinderea NATO poate provoca un conflict - află despre ce țară este vorba

"Propunerea noastră a fost aprobată. Avem niște oferte concrete din partea SUA și le vom analiza", a povestit Błaszczak jurnaliștilor.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, după negocierile cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că SUA examinează posibilitatea instalării în Polonia a unei baze militare americane, iar Varșovia este gata să plătească pentru aceasta "miliarde și miliarde de dolari".

Duda a reamintit că Varșovia speră că va fi înființată o bază militară permanentă în Polonia și a propus o denumire: "Fort Trump".

Anterior, Polonia a propus SUA amplasarea unei divizii americană de tancuri și blindate pe teritoriul ei, asumându-și cheltuieli de 1,5 – 2 miliarde dolari.

Fluxul de știri
0