Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul Filip a criticat rezoluția Parlamentului European cu privire la Moldova

© Photo : Direcţia comunicare și protocol, Guvernul Republicii MoldovaPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Cabinetului de Miniștri a calificat documentul drept unul ”strict politic”, subliniind că nu s-a mai procedat în așa mod față de alte țări.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip consideră că rezoluția Parlamentului European, în care este criticată situația din Republica Moldova, este un document politic care favorizează opoziția.

”Punctul meu de vedere este că acest document este unul strict politic, pentru că nu s-a mai procedat așa în raport cu alte țări. În ajun de campanie electorală de obicei nu se votează astfel de rapoarte. De data aceasta s-a refuzat să se vină și cu amendamente la raport, și cu amânarea votului. De aceea, punctul meu de vedere este că acesta este un document politic care vine să favorizeze opoziția din Chișinău”, a declarat Filip în cadrul unei emisiuni la ProTV.

Premierul a recunoscut că în Moldova există probleme, inclusiv cele enumerate în raport, însă au fost obținute și anumite progrese.

Флаги в отражении на стенде с эмблемой ЕС - Sputnik Moldova
Politică
Rezoluție dură a PE: Susținerea financiară pentru Moldova, disponibilă doar după alegeri

”Eu nu consider că Republica Moldova este un stat capturat, nu văd acest lucru, instituțiile statului nu sunt capturate. Dar este adevărat că există o concentrație de putere”, a explicat Filip.

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție în care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu regresele privind standardele democratice, situația din sistemul judiciar și nivelul de corupție, chemând UE să nu disponibilizeze susţinerea financiară pentru Republica Moldova până la alegerile parlamentare prevăzute pentru februarie 2019.

Deputaţii europeni le-au solicitat autorităţilor Republicii Moldova să rezolve aceste probleme, reafirmând că susţinerea financiară pentru Republica Moldova ar trebui să fie disponibilă după alegerile parlamentare prevăzute pentru februarie 2019 şi aceasta cu condiţia ca alegerile să fie organizate conform standardelor recunoscute la nivel internaţional şi evaluate de instituţii internaţionale specializate.

Fluxul de știri
0