Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurnalistul de război: Ce nu trebuie să uite niciodată

© AP Photo / Sergei GritsPoliția militară rusă la hotarul Golan Heights
Poliția militară rusă la hotarul Golan Heights - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul Școlii jurnalisticii inovaționale Sputnik, expertul Aleksei Solomatin a vorbit despre ce anume trebuie să știe un corespondent de război care se află în deplasare de serviciu.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Primul pas al jurnalistului înainte de a pleca într-o deplasare pentru a reflecta acțiunile militare trebuie să fie studierea zonei în care urmează să ajungă, a declarat Aleksei Solomatin, doctor în filologie, membru al Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, în timpul unui master-class prezentat în cadrul Școlii jurnalisticii inovaționale Sputnik, consacrat specificului activității jurnalistului în condiții extremale.

A cunoaște înseamnă a fi puternic

Armata SUA - Sputnik Moldova
Statele Unite ale Americii: Există riscul de a pierde un eventual război cu Federația Rusă

„De exemplu, dacă plecați în zona arabă a Orientului, trebuie să cunoașteți ce fel de sistem juridic există acolo: Șaria (legea islamică), american sau european. Necunoscând acest lucru, vă puteți pomeni în situații neplăcute”, consideră Solomatin.

Potrivit acestuia, pentru studierea prealabilă a situației în țara în care urmează să plece, jurnalistul trebuie nu doar să apeleze la internet, inclusiv rețelele de socializare, ci să ia legătura cu Ministerul de Externe și să afle dacă în țara respectivă există o reprezentanță oficială a țării sale.

„Ajuns la fața locului, trebuie să mergeți la reprezentanța din localitate a Ministerului de Externe, la departamentul care răspunde de situațiile excepționale sau la alt departament, unde veți fi repartizat pentru a face act de prezență, prezentând documentele și anunțând perioada aflării”, a menționat Solomatin.

Atenție la suvenirurile pe care le luați

Armata SUA - Sputnik Moldova
Jumătate dintre militarii SUA sunt siguri de izbucnirea unui război de proporții

S-a discutat, desigur, și despre măsurile de precauție în timpul aflării jurnalistului pe pozițiile de luptă și în locurile unde se desfășoară acțiuni militare.

„De exemplu, nici într-un caz să nu luați de acolo cartușe sau tuburi de cartuș. Dacă ulterior veți fi oprit și în rucsacul vostru vor fi descoperite cartușe, nu scăpați de scandal”, a prevenit Solomatin.

Acesta a adăugat că jurnaliștii aflați în zonele unde se desfășoară acțiuni militare trebuie să-și verifice minuțios lucrurile personale pentru ca să nu i se fi strecurat intenționat ceva suspect printre ele.

Reîntors acasă

Un alt sfat al expertului: odată ajuns în țară, toate materialele acumulate în timpul unei asemenea deplasări nu trebuie păstrate, înainte de publicare, la domiciliu, ci la redacție.

„Dacă ați lucrat într-o zonă periculoasă, acolo, ca și în Cecenia, în special, insurgenții îi urmăresc pe toți jurnaliștii, identificând contactele acestora. De aceea în astfel de cazuri deseori ulterior jurnaliștii sunt amenințați de către formațiuni ilegale (bande), deranjate de anumite materiale publicate”, a spus Solomatin.

Fluxul de știri
0