Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații au decis în ce ape ne vom îmbăia

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău au schimbat Legea Apelor prin introducerea unui Registru al zonelor protejate.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Va fi instituit Registrul zonelor protejate, parte componentă a Cadastrului de stat al apelor. Parlamentul a votat, în lectură finală, modificarea și completarea Legii apelor.

Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Societate
Parlamentul anunță: Amenzi grele pentru agricultorii care vor face asta

Potrivit noilor reglementări, corpurile de apă desemnate drept zone protejate se vor identifica și se vor cartografia de către autoritatea administrativă de gestionare a apelor și, respectiv, de sănătate publică. La nivelul fiecărui district al bazinului hidrografic, înregistrarea și evidența corpurilor de apă desemnate drept zone protejate se va efectua prin intermediul Registrului zonelor protejate.

Documentul stipulează câteva tipuri de zone protejate. Acestea pot fi zonele desemnate pentru captarea apei potabile din ape de suprafață și subterane cu un debit, în medie, mai mare de 10 metri cubi pe zi sau care deservesc mai mult de 50 de persoane. La fel, sunt incluse zonele desemnate pentru protecția speciilor acvatice de importanță economică – corpuri de apă stagnante sau cursuri de apă, habitate ale speciilor indigene, care mențin biodiversitatea și a căror prezență este importantă pentru gestionarea resurselor de apă.

Alte tipuri sunt corpurile de apă destinate recreerii, inclusiv cele desemnate ca ape de îmbăiere, zonele sensibile la nutrienți și cele desemnate pentru protecția habitatelor sau a speciilor.

Registrul zonelor protejate se va administra de organul central al administrației publice în domeniul mediului, prin autoritatea administrativă de gestionare a apei.

Fluxul de știri
0