Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul anunță: Amenzi grele pentru agricultorii care vor face asta

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni urmează să voteze în lectură finală o lege care propune eliminarea impedimentelor pentru producătorii agricoli în irigarea terenurilor agricole - iată ce amenzi vor primi cei care o vor încălca.

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Producătorii agricoli vor putea să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole, în cazul în care deputații moldoveni vor aproba în lectură finală proiectul de lege care a fost discutat astăzi în cadrul Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară.

Палаточный лагерь для мигрантов в Москве - Sputnik Moldova
Proiect bombă: Guvernul propune noi facilități pentru muncitorii străini - detalii

În cadrul ședinței, au fost propuse  mai multe modificări și completări în vederea eliminării impedimentelor pentru producătorii agricoli în irigarea terenurilor agricole.

Instalarea pompei de apă pentru irigare nu va fi permisă în cazul în care în zona fâșiilor de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă vor exista sisteme centralizate de irigare în stare funcționabilă. Proprietarii, terenurilor agricole, aflate în zona sistemului centralizat de irigare, vor putea utiliza apa doar din sistemul centralizat.

”Noile prevederi interzic evacuarea apei în scop tehnologic piscicol din bazinul de apă de folosință complexă, cu excepția cazurilor de prevenire a situațiilor excepționale declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, precum și în cazul depistării și eradicării bolilor la pești”, informează Parlamentul printr-un comunicat.

De asemenea, vor fi excluse mai multe acte necesare pentru obținerea autorizației de mediu la irigare.

Legume - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce şanse are agricultura ecologică în Moldova

Amenzi grele pentru cei care nu vor respecta legea

Totodată, autorii proiectului propun sancțiuni de până la 3 mii de lei pentru persoanele fizice și de până la 25 de mii de lei pentru persoanele juridice pentru împiedicarea accesului altor utilizatori de apă pentru amplasarea sau utilizarea prizei de apă și a instalațiilor mobile.

Amenzi similare vor fi aplicate deținătorilor lacurilor de acumulare sau a iazurilor care nu dispun de regulamente proprii de exploatare a bazinelor cu apă, precum și a celor care evacuează apa în scop tehnologic piscicol.

Fluxul de știri
0