Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părinții ar putea primi indemnizația paternală și salariul: Vezi de când

© Sputnik / Александр Поляков / Accesați arhiva multimediaМать с ребенком
Мать с ребенком - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Părinții aflați în concediu de îngrijire a copilului care se vor angaja la serviciu ar putea primi și salariul și indemnizația. Guvernul a aprobat proiectul de lege. Iată de când ar urma să intre în vigoare.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului și care se vor încadra în câmpul muncii vor primi și indemnizația, și salariul. Un proiect ce prevede acest lucru a fost aprobat astăzi de Guvernul. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Familiei, noile prevederi urmează să intre în vigoare după 1 iulie 2019.

”Plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la 3 ani, în cazul în care mama sau tatăl copilului se angajează ori își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, nu va fi suspendată până la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în același timp indemnizația și salariul”, informează ministerul printr-un comunicat.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2020,  dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, și anume:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an și în cuantum de de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani - până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Potrivit autorilor, proiectul are ca scop promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaționale și de suport pentru părinți, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, iar obiectivul constă în concilierea vieții de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinților la creșterea și educarea copiilor.

Lidia Cebotari - Sputnik Moldova
Vrei să beneficiezi de indemnizație paternală? Ce condiții trebuie să întrunești

Totodată, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoza, de SIDA sau de o maladie oncologică, să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare, reieșind din caracterul social al altor maladii.

Stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă va fi realizată de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Proiectul urmează a fi aprobat de Legislativ.

Fluxul de știri
0