Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seismolog: Vom avea și un cutremur mai mare în viitor

© AP Photo / Wally SantanaСейсмограмма, фото из архива
Сейсмограмма, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului român prntru Fizica Pământului (INFP), spune că oamenii trebuie să fie pregătiți pentru un cutremur mai mare.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Zona seismică Vrancea, România, a fost zguduită în dimineața zilei de 28 octombrie de un cutremur foarte puternic, resimțit și în Republica Moldova.

Seismul a avut loc la ora a avut loc la ora 03:38, în județul Buzău, având magnitudinea de 5,8 pe Richter. Acesta s-a produs la adâncimea de 151 de kilometri, fiind urmat peste aproximativ două ore de o replică, de 3,2 grade. Ulterior, la 17:46, a mai avut loc un cutremur de 3,6, tot în județul Buzău.

Сейсмограф в работе  - Sputnik Moldova
Există o explicație: De ce cutremurele se produc mai des pe timpul nopții

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Mircea Radulian, a explicat condițiile în care s-a produs cutremurul din dimineața zilei de duminică, 28 octombrie.

„Este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Era de așteptat și a venit pe un fond de o activitate mai scăzută și după o acumulare de energie. Are și un efect benefic, întrucât a eliberat energia care s-a strâns”, a declarat directorul INFP, citat de ziuanews.ro.

Radulian a amintit că cel mai mare cutremur s-a produs anul acesta în aprilie și a avut 4.7 pe Richter.

”Ceea ce noi numim normal sunt cutremure de peste 4.0. Dacă ne comparăm cu acum doi ani, e clar că activitatea a fost mai slabă anul acesta. Cutremurul a apărut ca reacție la această acumulare de energie”, a explicat specialistul.

În acest context, el a subliniat că, din păcate, vom avea și un cutremur mai mare.

”Ne putem aștepta oricând. Nu putem spune momentul, iar oamenii trebuie să fie pregătiți. Zona Vrancea are un anumit regim seismic iar la intervale de zeci de ani putem avea cutremure de 7. Zona Vrancea este la intersecția dintre trei plăci. Ele sunt în coliziune, dar nu mai sunt active la suprafață, iar presiunea nu mai e atât de puternică. Dar această coliziune a determinat ca una din plăci să se scufunde în adâncime", a spus Mircea Radulian, care a mai avertizat că autoritățile trebuie să consolideze lucrările de infrastructură care, în prezent, au probleme.

Fluxul de știri
0