Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 decembrie, unele salarii din Moldova vor crește cu 90 de procente

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul anunță o amplă reformă în domeniul salarizării, care prevede majorarea în fiecare an din 1 decembrie, a salariilor cu 20, 50 și 90 de procente.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Din 1 decembrie, salariile unor bugetari se vor majora cu 90 de procente. Guvernul urmează să prezinte în zilele apropiate un proiect de lege prin care salariile bugetarilor vor fi majorate cu 20, 50 și 90 de procente. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, după ședința săptămânală a Partidului Democrat, formațiune care se află la guvernare în Republica Moldova.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Pavel Filip nu a mai putut rezista și a făcut marele anunț

”Este o inițiativă extraordinară care-i va face pe cetățeni să simtă creșterea economică în buzunarul lor. Peste 150 de mii de bugetari vor avea majorări esențiale la salariile lor”, a declarat Plahotniuc.

Domeniile vizate de reforma salarizării sunt: educația, sănătatea, asistența socială și administrația publică locală.  

”Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor crește cu 20, 50, iar pentru unii cu 90 de procente”, a menționat liderul PDM.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, cele mai importante efecte ale reformei salarizării sunt că prin această creștere se va rezolva o problemă cronică și anume nimeni nu va mai primi salariul sub minimul de existență.

”Datorită acestei reforme, niciun bugetar nu va mai primi salarii mai mici de două mii de lei”, a declarat democratul.

Aceste majorări vor fi aplicate în fiecare an, din 1 decembrie.

”Conform acestei reforme, în fiecare an guvernul va fi obligat să majoreze salariile la bugetari, așa cum au fost modificate acum”, a menționat Plahotniuc.

Liderul PDM a specificat că reprezentanții Guvernului vor oferi în zilele următoare detalii despre acest proiect de lege.

Păzea! Fiscul a început să verifice ce salarii primiți>>>

Totodată, se planifică a doua etapă a reformei salariale, astfel ca în primăvara lui 2019 cei care nu au beneficiat de majorare în decembrie să primească salarii majorate din primăvara anului viitor.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în semestrul întâi al acestui an, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1895,7 lei.

Veniturile disponibile lunare ale populaţiei au constituit, în medie pe o persoană, 2364 de lei. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 6141 de lei.

Fluxul de știri
0