Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova - NATO: Parlamentul European urmează să adopte o nouă rezoluție - detalii

CC BY-SA 4.0 / Andrijko Z. / Building of the European Parliament in BrusselsBuilding of the European Parliament in Brussels
Building of the European Parliament in Brussels - Sputnik Moldova
Abonare
Documentul a fost aprobat deja de Comisia pentru Afaceri Externe - detalii.

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. În această săptămână, Parlamentul European urmează să voteze un proiect de rezoluție în care este exprimat sprijinul pentru cooperarea dintre Moldova și NATO, precum și schimbul de informații clasificate cu UE.

Raportul referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova a fost aprobat de Comisia pentru Afaceri Externe.

”Salută buna cooperare în materie de PESC, în special nivelul ridicat al alinierii la declarațiile privind PESC, precum și participarea la misiuni și operațiuni în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) și cooperarea Moldovei cu NATO”, este scris în document.

Centrul NATO la Chișinău - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre relațiile dintre Moldova și NATO - detalii

Totodată, în document este menționat că Parlamentrul European ”ia act de progresele înregistrate în adoptarea unei noi strategii naționale de apărare și a unui nou plan de acțiune pentru transpunerea sa în practică în perioada 2017-2021, ca urmare a retragerii Strategiei naționale de securitate de către Președintele Republicii Moldova; salută intrarea în vigoare a acordului între UE-Moldova privind schimbul de informații clasificate”.

Autorii documentului îndeamnă autoritățile de la Chișinău ca să combată ”traficul de arme, traficul de persoane și spălarea banilor pe scară largă”.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă începând cu anul 1994 țara noastră colaborează cu NATO în cadrul unui plan individual de acțiuni. Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor se opun aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO. Împotriva aderării la NATO a pledat în mai multe rânduri președintele Moldovei, Igor Dodon. Anterior el a declarat că militează pentru recunoașterea internațională a statutului permanent de neutralitate al țării.

Fluxul de știri
0