Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Bunurile din proprietatea comună a locatarilor vor fi gestionate mai eficient

© Sputnik / Miroslav RotariCabinetul de Miniștri
Cabinetul de Miniștri - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat proiectul unei noi legi cu privire la bunurile din proprietatea comună a locatarilor.

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Întreținerea fondului locativ și deținerea bunurilor aflate în proprietatea comună a locatarilor vor fi reglementate de o nouă Lege a condominiului.

Ce este condominiul

Condominiu reprezintă totalitatea de bunuri imobile, formată dintr-un teren și una sau mai multe clădiri, care aparțin mai multor persoane și sunt administrate în comun. Părți comune din condominiu se consideră terenul pe care este amplasată clădirea, coridoarele, scările, ascensorul, spațiul destinat pentru agrement, terenul de joacă pentru copii, curțile, grădinile, precum și locurile de parcare.

Ce prevede noua Lege a condominiului

Documentul aprobat astăzi de Executiv prevede crearea unui mediu mai eficient pentru exploatarea și întreținerea fondului locativ.

Actualmente, proprietarii de apartamente nu au o percepție de proprietate asupra terenului și părților comune din clădire, nu doresc să amenajeze aceste spații și nici să acopere cheltuielile în acest scop. Noul proiect de lege schimbă această abordare.

Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul vrea o nouă strategie energetică: Principalele prevederi și prognoze

Astfel, va fi instituit obligatoriu „Fondul de reparație și de dezvoltare din condominiu”, precum și stabilită contribuția financiară a proprietarilor la constituirea acestui fond. Proiectul se referă atât la proprietarii de apartamente, cât și la proprietarii de încăperi izolate din clădirile multietajate.

De asemenea, este prevăzut mecanismul de atribuire și de înregistrare a cotelor-părți din proprietatea comună, precum și de înregistrare a acestora în Registrul bunurilor imobile.

În cazul noilor construcţii, condominiul va fi creat imediat după obţinerea autorizaţiei de construcție și va fi înregistrat ca bun viitor. Cumpărătorii de apartamente vor dobândi automat o cotă-parte în toate bunurile comune ale condominiului. Acest drept îi va proteja de vânzările repetate ale bunurilor din fondul locativ.

Moldovenii care vor avea în ogradă asta vor fi amendați cu 6 mii de lei>>>

Proiectul stabilește, de asemenea, condițiile în care trebuie să fie constituit și înregistrat condominiul. Sunt prevăzute două modalității de administrare a bunurilor comune - de către proprietari nemijlocit sau de către  Asociația proprietarilor din condominiu.

Fluxul de știri
0