Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru bugetari: Guvernul a aprobat majorarea salariilor

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul Republicii Moldova a aprobat reforma salarizării în sectorul bugetar.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților.

Economie - Sputnik Moldova
Guvernul a aprobat Proiectul Legii Bugetului pentru anul 2019: Ce prevede documentul

Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat astăzi de Executiv. Documentul va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate.

„Pentru a avea o construcție durabilă ai nevoie și de un fundament puternic -  această lege va reprezenta acel fundament de creșteri salariale pentru cei care-și primesc salariul din bugetul statului, oferindu-le, de fapt, un sistem echitabil. În același timp, vom avea posibilitatea să venim în fiecare an cu majorări de salarii”, a declarat Pavel Filip.

Reglementările noii Legi

Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului – angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Garanțiile noii Legi

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Moldovenii vor achita anul viitor impozite de peste 37 de miliarde de lei în buget

Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei.

Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 la sută a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 la sută - pentru cele finanțate din bugetele locale.

Fluxul de știri
0