Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a aprobat Proiectul Legii Bugetului pentru anul 2019: Ce prevede documentul

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Bugetul pentru anul 2019 se va axa în mod special pe sectorul social - cheltuielile pentru protecția socială fiind majorate cu 2,2 miliarde de lei.

CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019. Documentul presupune asigurarea unui echilibru între stabilitatea finanțelor publice și creșterea economică, în baza priorităților de politici publice ale Guvernului pentru anul viitor.

Eduard Ungureanu - Sputnik Moldova
Milioane de lei pentru dezvoltarea turismului. Unde au ajuns banii

Bugetul pentru anul 2019 se va axa, în mod special, pe sectorul social, cheltuielile pentru protecția socială fiind majorate cu 2,2 miliarde de lei. Pe lângă finanțarea măsurilor noi ce țin de susținerea socială a persoanelor cu venituri mici și a persoanelor în etate, mai este prevăzută și alocarea de surse pentru îmbunătățirea politicilor de susținere financiară a familiilor cu copii și protecția copiilor în situație de risc.

Proiecte prioritare

Totodată, potrivit bugetului pentru anul 2019, rămân prioritare proiectele de reparație a drumurilor publice și proiectele în domeniul învățământului, menite să asigure accesul la o educație de calitate.

De asemenea, bugetul pentru 2019 va menține în continuare componenta investițională. Doar pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante se referă la infrastructura drumurilor naționale și locale, implementarea unor proiecte noi în domeniul educației și dezvoltarea agriculturii.

„Este un buget axat în primul rând pe investiții în oameni, un buget care va asigura continuarea proiectelor de infrastructură începute, inclusiv proiectul „Drumuri Bune. În același timp este un proiect axat și pe creșterea veniturilor populației, luând în considerație reforma sistemului de pensii realizată, dar și legea salarizării”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

Transferurile către alte bugete

Transferurile de la bugetul de stat către alte bugete se vor majora cu peste 3,2 miliarde de lei, suma totală a finanțărilor ajungând la 22,4 miliarde de lei. Alocarea cea mai consistentă de surse este direcționată către Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS). Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, sumă din care urmează a fi acoperite cheltuielile pentru salarii, deschiderea unor instituții preșcolare și alimentația copiilor. Transferurile către Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) vor constitui 2,8 miliarde de lei.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Zinaida Greceanîi: Noi trebuie să menținem relații bune cu toate statele

Veniturile bugetului de stat

Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede o creștere de 9,4% a veniturilor Bugetului Public Național până la aproape 63,4 miliarde lei. Veniturile bugetului de stat se vor ridica la 42,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 14,1%. Acumulările cele mai mari la bugetul de stat vor fi realizate din contul încasărilor din impozite și taxe.

Cheltuielile totale se vor ridica la 69,2 miliarde de lei și vor fi mai mari cu peste 6,1 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 47,6 miliarde de lei, cu 13,5 la sută mai mult.

Economie cu ușile larg deschise: Moldova și Turcia, doi ani de liber schimb>>>

Deficitul Bugetului Public Național se estimează a fi în limita de 5,8 miliarde de  lei, sau 2,7 % din PIB. Datoria de stat la finele anului 2019 va constitui 62,8 miliarde de lei, în creștere cu 10,3%.  Ponderea datoriei în PIB nu va depăși nivelul datoriei pentru anul în curs – 30,0%. Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 urmează a fi transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Fluxul de știri
0