CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Guvernul de la Chișinău va examina joi, 8 octombrie, în cadrul ședinței săptămânale, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare din sectorul bugetar.
Documentul urmează să fie avizat de Guvern și să treacă toate procedurile în Parlament pentru a fi votat în două lecturi.
Guvernul, care este autorul acestui proiect, își propune ca legea să intre în vigoare deja la 1 decembrie 2018.
Elementele cheie ale reformei salarizării propusă de executiv prevăd: majorarea salariilor de la 7% până la peste 100% pentru personalul din sectorul public; majorarea anuală a salariilor pentru toate categoriile de angajați; discrepanța dintre salariile cele mai mari și cele mai mici va scădea de la 33:1 la 15:1 - în prezent cel mai mic salariu lunar calculat în sectorul bugetar este de 1 200 de lei, iar cel mai mare salariu total lunar calculat în sectorul bugetar - de 35880 de lei.
Potrivit Guvernului, sistemul de salarizare va deveni cu mult mai simplu, transparent și motivant. De asemenea, pentru prima dată în Moldova niciun angajat din sectorul public nu va primi salariu mai mic decât minimul de existență. În prezent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, aproape 20% dintre angajați sau 40 de mii au un salariu mediu mai mic decât 2000 de lei.
Autorii mai susțin că niciun angajat din sectorul public nu va avea salariu mai mic ca în 2018, datorită mecanismului de compensări și valorii minime de referință diferențiată.
Totodată, deși valoarea minimă de referință generală pentru 2018 va fi de 1500 de lei, pentru unele categorii de angajați acest indicator va fi diferențiat.
Prevederile prezentei legi se aplică personalului din autoritățile/instituțiile bugetare finanțate integral din bugetul de stat și bugetele locale, Casa Națională de Asigurări Sociale, autoritățile care au activat în condiții de autogestiune și cărora le-a fost modificat statutul în autoritate publică finanțată integral din buget.
Legea nu acoperă personalul din instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic care activează în condiții de autogestiune, pentru care se va elabora un cadru special.